De Totale Hoax die heet Energielabels

Door Infant op dinsdag 5 januari 2021 17:14 - Reacties (9)
Categorie: Energie, Views: 3.450

Okee, waar zullen we eens beginnen? Dit is een energie label:Dat ziet er heel mooi en kleurrijk uit. Maar wat betekenen die lettertjes? Groen is duidelijk beter, maar is B ook goed? En... wie heeft dit verzonnen?

Laten we met de laatste vraag beginnen. Die heeft als antwoord: "Wij zelf!"
Wij zijn onderdeel van de EU, en de EU heeft verzonnen dat alles altijd overal een energielabel nodig heeft.

https://europa.eu/youreur...s/index_nl.htm#shortcut-1

Als je op bovenstaande Europa.eu link klikt, staat daar geschreven dat G het slechtst is, en A+++ het best.

Maar sinds dit jaar is voor een selecte product categorie G tot en met A het label bereik, en voor de rest is het onduidelijk hoeveel plusjes je maximaal aan je A mag toe voegen.

Superrrr duidelijk.

Verder staat er geschreven dat als je online een product verkoopt, er duidelijk bij moet staat wat voor een energie label dat product heeft.

Laten we als voorbeeld naar mijn favoriete Chinese-meuk-importeer-winkel gaan, de Action, en zo maar naar 3 Lampen kijken die ik ook toevallig heb:


Het eerste wat opvalt is dat de Action het leven in het algemeen heeft opgegeven. De winkels zijn dicht, de webwinkel is dicht. Alles is dicht. U wordt vriendelijk verzocht uw import meuk ergens anders te kopen.

Ten tweede:

Een simpele LED lamp met 1kWh/Jaar/100 Lumen is energielabel A.
Een LED lamp met Wifi erin, die dus 365 dagen van het jaar verbinding met een Chinese command&control-centre vereist, en de meest ranzige kleur groen produceert die je ooit gezien hebt in een ledlamp is A++.

En een halogeenlamp is D, want die wordt loeiend heet. En heet is niet goed.

Okee, prima.

Wil je nog slechtere kwaliteit? Dat kan. Je moet dan zijn bij de Gamma, voor hun huismerk:Ook A+, maar helaas gaat deze lamp 20 dagen mee, en daarna mag je hem op de vuilnisbelt gooien en een nieuwe kopen.

Ik heb bananen groentes die langer goed blijven op mijn fruitschaal... maar het is wel A+, en dat is goed.

Duidelijk mag zijn dat led=goed en halogeen=slecht.

Daarom heeft Infant, als brave EU inwoner, zijn hele huis mutjevol gestampt met een plethora aan LED lampen. Allemaal verschillende merken, om de kans op uitval zoveel mogelijk te spreiden. Allemaal uit China, want China is een ontwikkelings- land, en heeft onze steun hard nodig.

Helaas is het nu winter... en rammetje koud. Al die led lampen bij elkaar worden niet warm genoeg.

Het liefst draai ik alles weer uit het plafond, en smurf ik overal gloeilampen in. Niet alleen ziet dat er mooier uit, het is ook... lekker warm.

Top, ik zeg doen. Waar kunnen we die kopen?

Ohjee, ik heb een verontrustend artikeltje gevonden.
Na de gloeilampen verdwijnen vanaf september 2018 ook de meeste halogeenlampen uit de Europese handel. En dit is niet voor niets. Voor het milieu kun je je onzuinige gloeilampen en halogeenlampen niet snel genoeg vervangen door led.

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht.
Aaaah minder!
En die halogeen lampen van de Action kun je eigenlijk ook al niet meer kopen, zelfs als de winkel open was geweest. Jammer.

Maar als er geen gloeilampen meer zijn, hoe moet ik dan mijn kuikentjes op temperatuur houden?

Volgens kippenhuis.nl:
Een warmtelamp is een goede oplossing voor het warmhouden van de kuikens in de eerste levensfase.
Fijn, ik bevind mij ook in mijn eerste levensfase voor zover ik weet.

Een gloeilamp kun je dus niet meer kopen... maar is dat zo? Het lijkt of alleen het woord "gloeilamp" niet meer te koop is... want zoek ik naar "infraroodlamp" dan verschijnt er ineens een bult gloeilampen in de zoekresultaten:

Bijv deze.Kijk! Het staat er zelfs bij dat het een gloeilamp is. Ik kan bevestigen dat naast dat dit ding gloeiend heet wordt, er een enorme bak licht vanaf komt. Als deze inderdaad de opgegeven 5000 uur mee gaat, is dat 10x zo lang als de spaarlampen van de Gamma.

Maar wat is het energielabel? Z.. G...toch want het is een gloeilamp?

Nope... het is:*intense stilte*Okee. *sluit alle tabbladen*
Terug naar het begin: europa.eu...
*scrollt naar onder*Maar even in alle serieusheid. Ik heb het met 3 kuikensverwarmers boven mijn hoofd, een zonnebril nodig om fatsoenlijk te kunnen computeren... maar het is eigenlijk nog steeds koud. Het is buiten 4 graden, en binnen 12.

Meer warmte! Meer energie labels! Laten we op zoek gaan naar elektrische verwarming waar niet 1 miljard lumen aan licht uit komt.

Het moet op stroom, om twee redenen:
1) Stroom is goedkoop.

Ik heb net een brief gehad van Essent waarin stond dat ik bijna geld toe kreeg op de stroom die ik afneem. Sinds dit jaar komt alles stroom uit een of ander windpark in Groningen, dus het maakt geen ene reed uit hoe ik iets warm maak, het is allemaal 100% windenergie. En dat is 100% hoe de overheid het bedoelt heeft. Superrrr verantwoord.

2: Er is niks anders wat vanzelf het huis binnen komt. (Ja, koud water. Maar daar heb ik nu niks aan.)

We gaan meteen weer naar de volgende B-merk tent: de hornbach.

En daar vinden we meerde soorten elektrische kachels, in grofweg de volgende categorieen:

- Ventilator kachels
- Infrarood kachels
- Convector kachels

En dan ook een aparte categorie met:
- Badkamer kachels
- Werkplaatskachels

Die categorieën zijn moeilijk, want het probleem is dat een werkplaatskachel zowel een infrarood, als convector als een ventilator kachel kan zijn.

En bij badkamer kachels snap ik ook wel dat het tegen vocht en water moet kunnen, maar daar staan dan ook weer gewoon infraroodkachels tussen met een IP rating van 24, wat betekend dat er geen vinger in moet kunnen, en 10L water per minuut. En ik kan verzekeren dat elke andere kachel uit elke categorie ook die rating heeft.

Dus het zijn allemaal badkamer kachels, en allemaal werkplaatskachels...

Anyway.

Deze wil ik, om mijn bolletje te verwarmen: Link zolang het nog bestaat.De volgende dingen vallen op als je bij de artikel details kijkt:

Functies: Geen.
Okee. Geen functies is niet veel. Als het maar warm word, vind ik het prima.

Besturingssysteem: Geen software nodig.
Ja, dat mag ook wel eens vermeld worden inderdaad. Gewoon eens een keer niet met een App aan zetten, maar gewoon lekker aan een touwtje trekken.

Infant's onderbroeken hebben ook geen software nodig.

Radiofraquentie: 50 MHz.
Ehm... bedoelen ze daar mee dat het op 50Hz wisselstroom moet? Dan zit het er maar een factor 1.000.000 naast. I've seen worse.
Of zit er daadwerkelijk een FM ontvanger in? Is FM radio nog een ding?

We weten het niet.

Okee we kunnen niet 100% op de artikel details vertrouwen... maar .... waar is het energie label? Het verplichte energielabel. Ik ben een onwetende consument. Ik wil dingen vergelijken!

Hoeven energie labels niet op kachels ofzo?
Producten waarvoor het energielabel verplicht is:
Airconditioners
Kooktoestellen (voor huishoudelijk gebruik)
Vaatwassers (voor huishoudelijk gebruik)
Verwarmingstoestellen (verwarming en warm water)
Ja... toch wel.

Het is niet alsof de Hornbach er geen zin in heeft, want bij de lampen is het meteen duidelijk dat alles een energie label heeft. En zelfs de meest waardeloze airco op de planeet uit de vorige blogpost, heeft gewoon energie label A. Wat overigens het beste is wat er bestaat.

Oh nee, dat geld niet voor Airco's. A is daar het slechtste wat er bestaat. Silly me.

Maar en... ja.. maar... er staat ook een houtkachel...En die heeft weer wel een energielabel... namelijk A+. Een houtkachel.

A+!

Okee. Tijd voor een reken voorbeeldje:

Als ik 50 halogeen lampen aan zet van gezamenlijk 5000W, is dat energie label D. En 1 houtkachel van ook 5000W is A+.
4 van deze label-loze straal units is ook bijna 5000W.

Als ik twee stuks 80L Elektrische ketels op hang, en dat water onder m'n vloer door pomp, of krampachtig de ketel knuffel, heeft dat energie label C.

Allemaal hetzelfde vermogen, wordt allemaal ongeveer even warm. (De lamp is iets minder efficiënt, want die produceert licht als ongewenst bijproduct.)
Het A+ label moeten stukken hout in, en het D label en het "weten we niet, zoek het lekker zelf uit"-label draait op 100% windenergie.

This makes ... no sense.

Ik heb nog geen webwinkel kunnen vinden die elektrische kachels verkoopt, en daar het energie label bij vermeld. Dus eeh.... dat zal wel niet hoeven dan... ofzo?

Het begint langzaam maar zeker duidelijk te worden waarom je als eiland zijnde niet bij de EU wilt horen... toch? Of niet dan?

Conclusie:

Energie labels zijn kapot. Je kunt ze het best negeren.

Iedereen die hier aan werkt, kan beter direct stoppen en veilig naar huis gaan om daar onder een gloeilamp te gaan zitten, en zo het milieu te sparen.

Volgende: Burger Tracker TM 09-'21 Burger Tracker TM
Volgende: De Bult Vuilnis die heet Mobiele Airco's 08-'20 De Bult Vuilnis die heet Mobiele Airco's

Reacties


Door Tweakers user SeenD, zaterdag 9 januari 2021 00:50

Ja, ik snap ook niks van die labels.
Wat doen ze bijvoorbeeld met oudere ratings?
Een koelkast die 5 jaar gelden A++++++ scoorde, wat scoort die nu? C? Want nu zijn er nieuwe betere zuinigere versies op de markt? Whut??

Ik heb een tijdje in China gewoond en daar worden in badkamers veel hoge watt halogeen/gloeilampen geplaatst om snel te drogen en warm te worden na het douchen/badderen. Dat was eigenlijk best wel lekker. :)

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 10 januari 2021 17:58

Een rant schrijven is altijd leuk, maar heb je bewust dingen uit verband gerukt? Ik geef toe, ik heb niet alles in detail gelezen, maar als ik je het energielabel van een kachel zie vergelijken met die van lampen dan vraag ik me toch echt af waar je mee bezig bent.

En als je vandaag energielabels ziet die geen A+++ dragen is dat in voorbereiding op de nieuwe energielabels. Vanaf 1 maart mogen de oude niet meer gebruikt worden en krijgen we opnieuw labels van A tot G en enkel wanneer toestellen weer allemaal aan de A+ en beter zitten zullen we ze weer gaan herdefiniëren. Het fysieke label is onderscheidend genoeg: https://images.vrt.be/wid...1ea-aae0-02b7b76bf47f.png

Door Tweakers user Infant, zondag 10 januari 2021 22:29

SeenD schreef op zaterdag 9 januari 2021 @ 00:50:
Ik heb een tijdje in China gewoond en daar worden in badkamers veel hoge watt halogeen/gloeilampen geplaatst om snel te drogen en warm te worden na het douchen/badderen. Dat was eigenlijk best wel lekker. :)
Mijn hele kantoor wordt op het moment met die dingen opgewarmd.
Blokker_1999 schreef op zondag 10 januari 2021 @ 17:58:
Een rant schrijven is altijd leuk, maar heb je bewust dingen uit verband gerukt? Ik geef toe, ik heb niet alles in detail gelezen, maar als ik je het energielabel van een kachel zie vergelijken met die van lampen dan vraag ik me toch echt af waar je mee bezig bent.
Ranten is inderdaad een van mijn favoriete bezigheden.

En ja, ik weet uiteraard prima wat de achterliggende gedachte van die labels is, en dat je een koelkast en een strijkbout niet met elkaar kan vergelijken. Op een palletkachel met een spaarlamp.

Maar ik doe het lekker toch :9

Deze post vat samen wat er gebeurt als ik een uur door webshops heen browse. In het kort:

- Een gloeilamp heeft hetzelfde energielabel als een ledlamp... vind ik raar.
- Een straalkachel (ook een gloeilamp) of elke type elektrische (COP 1) kachel heeft kennelijk nergens een energie label. Vind ik ook raar.
- Een houtkachel heeft energielabel A+. Zou je niet verwachten.
- De herdefinitie per Maart is voor sommige product categorieën. Wordt het daar nog duidelijker van? Vind ik niet.
- De slechtste airco op de planeet, heeft energielabel A.

Feit is gewoon als je nu een product met label A koopt... zoals een mobiele Airco, het niet direct evident is of dat het slechtste is wat je kunt kopen of het beste.

Door Tweakers user Kecin, maandag 11 januari 2021 00:37

Heerlijke blog, ik heb gelachen (dat is eigenlijk best wel ernstig EU)

Door Tweakers user Brandts, maandag 11 januari 2021 12:27

Ik ben het niet overal mee eens, maar wat heb ik gelachen in deze blog :) En in de kern heb je gelijk; "Energie labels zijn kapot. Je kunt ze het best negeren". Een nog beter voorbeeld hiervan zijn energielabels voor huizen. Misschien iets voor je volgende blog?

Door Tweakers user ronaldmathies, dinsdag 12 januari 2021 10:51

Ik mis wel iets in je redenering, gaat het bij het energie verbruik niet ook om de context?

Om even je voorbeeld aan te halen:

Als ik 50 halogeen lampen aan zet van gezamenlijk 5000W, is dat energie label D. En 1 houtkachel van ook 5000W is A+.

Die 50 halogeenlampen verbruiken gezamenlijk 5000W, maar die 5000W moet omgezet worden in licht en niet warmte. Dat doen ze niet efficient, misschien wordt maar 30% van die 5000W omgezet naar licht en de rest naar warmte. Maar warmte is niet waarvoor die lampen zijn.

De houtkachel is misschien wel 95% efficient en zet van die 5000W het meerendeel om in warmte en een klein deel in licht.

Als je dit in gedachte houd dan kloppen die energie labels al meer en meer. En als laatste, energie label vergelijken tussen lampen en een kachel kan ook niet en is ook nooit zo bedoeld. Het is om de producten in eenzelfde categorie onderling te vergelijken.

Door Tweakers user Shamalamadindon, dinsdag 12 januari 2021 11:31

Ik heb hier totaal geen kennis van maar als ik even moet gokken dan gaat het waarschijnlijk per soort product.

Anders zou je hele bergen producten hebben die *allemaal* diep in het rood zitten ondanks significantie verschillen *in die productcategorie*.

Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 12 januari 2021 12:00

Blokker_1999 schreef op zondag 10 januari 2021 @ 17:58:
Een rant schrijven is altijd leuk, maar heb je bewust dingen uit verband gerukt? Ik geef toe, ik heb niet alles in detail gelezen, maar als ik je het energielabel van een kachel zie vergelijken met die van lampen dan vraag ik me toch echt af waar je mee bezig bent.

En als je vandaag energielabels ziet die geen A+++ dragen is dat in voorbereiding op de nieuwe energielabels. Vanaf 1 maart mogen de oude niet meer gebruikt worden en krijgen we opnieuw labels van A tot G en enkel wanneer toestellen weer allemaal aan de A+ en beter zitten zullen we ze weer gaan herdefiniëren. Het fysieke label is onderscheidend genoeg: https://images.vrt.be/wid...1ea-aae0-02b7b76bf47f.png
Goed dat de labels worden aangepast (nog beter als we andersom zouden gaan tellen, dan kan je namelijk gewoon verder), maar dit is toch niet onderscheidend te noemen? Allebei praktisch hetzelfde, op de icoontjes en de titel na. Zet er dan groot op 2020 oid, dan is het duidelijk dat het nieuw is. Als je nu nieuw en oud A en A++ naast elkaar ziet zou je vermoeden dat die tweede zuiniger is terwijl dat dus niet hoeft

Door Tweakers user tilburgs82, dinsdag 12 januari 2021 14:18

Ik had vorige week een A++ koelkast gekocht.
Zitten er 2 energie labels bij.
1 geldig tot, ik dacht, 29 maart 2021. Verbruik 100kwh/jaar, label A++.
De ander geldig vanaf 29 maart 2021, verbruik 130 kWh/jaar en label F.

Zal wel, net als met auto’s, te maken hebben met nieuwe regels en meetmethode.

Wat ik ook vreemd vind (om even in de koelkasten te blijven), is dat van die dubbele koelkasten met ijsmachines een A+ of hoger label kunnen krijgen, terwijl een kleine inbouwkoelkast die 5x minder verbruikt een lager label heeft.
Zelfde geldt voor auto’s. Als ze nou standaard alle SUV’s, jeeps, pickups e.d. een F of G label geven, dat ook belasten, misschien dat mensen dan eens gaan nadenken om iets kleiners te kopen. Want zo heeft het natuurlijk totaal geen zin. Maar goed. Ik ga weer off topic...

Verder nog meer off topic, maar hetzelfde geldt voor die bewust keurmerken van voeding.
Hoe kan het dat een danoontje dat vol zit met chemische rotzooi en suiker een bewuste voeding sticker krijgt of ik kies bewust of hoe het dan ook heet. Echt bizar. Zo snappen mensen het nooit.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 januari 2021 14:43]


Reageren is niet meer mogelijk