Het Gekkenhuis dat heet: De Energie Transitie

Door Infant op vrijdag 3 juni 2022 13:37 - Reacties (11)
Categorie: Energie, Views: 4.858

Energie. Waar komt het vandaan, waar gaat het naar toe? Vragen waar de wetenschap ook maar deels antwoord op heeft.

Volgens de religie komt alle energie uit de onzichtbare noodel-achtige tentakels van het opperwezen, die op ieders bol neer strijkt. Zeer plausibel. Hoogst onwaarschijnlijk.

Afhankelijk van wanneer het uit komt, is de consensus aan deze kant van het toetsenbord toch wel dat de meeste energie uit de zon komt. In de vorm van licht en diverse soorten straling, waar je tegelijk gezond van wordt en dood aan gaat. Waarom dat dan wel logisch klinkt weet ik niet, maar we doen het er maar even mee.

Stay with me.

Al deze energie vatten we samen onder de noemer zonne-energie(enkelvoud) en die vang je op met een zonnepaneel om die in een andere vorm van energie om te zetten.

Dit is een voorbeeld van een traditioneel zonnepaneel:In de volksmond ook wel boom of stuik. In het technisch jargon: Biomassa.

In grove lijnen, gebruikt deze struik zonne-energie om van water en CO2 suiker en zuurstof te maken.
Afhankelijk het type en soort doen die dat dan met een efficiëntie van grofweg 4%:

4% efficiëntie klinkt niet echt fantastisch.

Als je echt pech hebt, worden de blaadjes die met 4% efficiëntie aangemaakt zijn, opgevroten door rupsen die er weer gewoon CO2 en jeuk haar van maken. En die moet deze Mevrouw...

... met een Fohn van maximaal 99% efficiëntie dan weer roosteren, wat ook weer allemaal CO2 en ellende met zich mee brengt. (En dat is best-case, want het had ook met propaan gas gekund.)

Het begint al snel ingewikkeld te worden.
Gewoon niet handig.

Het voordeel is wel, dat het een redelijk automatisch proces is. Zo'n boom dan.

Het groeit vanzelf, en maakt nieuwe boompjes, en voor je het weet heb je een oerwoud. Bueno!
Zolang je er niet aan komt, gaat het in principe goed.

Fast-forward naar 2022

2022: Waar de mensen die de regels verzinnen bedacht hebben dat rechthoekige plakken zand met de stoomboot uit China hierheen slepen al onze problemen gaat oplossen:Op deze foto ziet u zonnepanelen met een misschien wel 5x zo hoge conversie factor. Kan zo maar 20% efficiënt zijn. Deze maken geen suiker, en halen geen CO2 uit de lucht, maar maken er elektrische energie van.

Technisch jargon hiervoor is: Een zonne-park. Net als in een traditioneel park met oude generatie zonne-panelen, is er ook gras en modder. Maar de kans dat hier ooit nog iets anders groeit dan modder en gras is gereduceerd tot nagenoeg 0.0.

Wilt u ook een zonne-park? U kunt er gewoon subsidie voor krijgen. Dit willen we met z'n allen!

We gaan verder.

Electrische energie kun je dan op zich weer vrij weinig mee. Ja, de mevrouw van het plaatje kan er mee Fohnen... maar dat is met deze trend natuurlijk op korte termijn niet meer nodig.

Ik hoor u roepen: Je kunt er dingen warm mee maken, bijv. een eitje mee koken of een blik knakworsten opwarmen. Inderdaad. Dat kan.

Maar dat kon met biomassa ook al, dus daar winnen in het groter geheel nauwelijks iets mee.

Een Warmtepomp

Een mooi Nederlands woord wat gewoon eens is wat het betekend, en staat voor wat het doet. (Niet zoals theedoek, wat niks met thee te maken heeft.)
Een warmtepomp pompt warmte van A... naar B. Als A binnen is, en B buiten wordt het binnen minder warm... en buiten meer warm. En vice versa.

Een goed voorbeeld is deze:(Het ding waar de mevrouw naar wijst.) Ook wel beter bekend als koelkast. Een kast ... die koelt. Maar de achterkant wordt warm. Heel warm. Even warm als het eten koud wordt + de stroom die er in ging.

Maar stiekem is het eigenlijk een warmte pomp. Grappig he?

Warmte is een vorm van energie. Thermische energie. Maar je hebt bijv. ook chemische energie. En die verplaats je .. dan ... met .... een chemische energie pomp?

Maybe? Maar wat als er thermische energie in gaat, en warmte mee verplaatst wordt? Dat gaat de Nederlandse woord-samensteller niet leuk vinden.

Laten we het hierbij allemaal een warmte pomp noemen: Een ding waar je energie in doet, in wat voor een vorm dan ook. En die dan gebruikt wordt om een andere vorm van energie te verplaatsen. In dit geval gaat er elektrische energie in, en wordt er thermische energie verplaatst.

Maar in dit geval:


Gaat er een zekere hoeveelheid ruwe olie in, en die wordt gebruikt om een nog veel grotere hoeveelheid ruwe olie te verplaatsen van A naar B. Zodat de olie op een praktische plek (lees: niet onder de grond) uit komt.

Dit is ook een warmte pomp:Deze is dan op aardolie, maar je hebt ze ook op elektrische energie. En die maakt van biomassa handige hanteerbare stukken zodat de boom die eerst in de tuin stond, in de open haard verbrand kan worden en niet buiten hoeft weg te rotten.

Bij een warmte pomp spreekt met over het Coëfficiënt of Performance: Dat is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmte pomp in moet versus de hoeveelheid energie die er (nuttig) verplaats wordt.

Als je bijv. met de kettingzaag 1kWh aan stroom nodig hebt, om een boom van 100kg kapot te zagen heb je een COP van 400, aannemend dat 1kg hout 4kWh aan thermische energie gaat bevatten.
Als je de stukjes met de hand naar binnen moet sjouwen, wordt het plaatje uiteraard wat complexer.

Kijk het is nu zomer, en Infant heeft het warm. En daar ben ik niet op gebouwd. Ik gedij het best bij een 50% relatieve luchtvochtigheid en 15 graden Celcius omgevingstemperatuur.

Ik had dit probleem kennelijk 2 jaar geleden ook al. TLDR: Dat probeerde ik toen der tijd op te lossen met een Warmtepomp met een COP van 2 uit een bouwmarkt. Maar daar werd je ook nog eens belazerd, dus het eindigde dat ik onder een natte handdoek moest slapen en de unit terug moest sturen.

Maar goed, dat was vorig decennium.

Nu kun je met een 20% efficiënt zonnepaneel, een echte warmte pomp zoals normale mensen bedoelen met een COP van 5 warmte verplaatsen. Dat is 100%.

100% koudt-dt-te. Waar je maar wil. Mijn hoofd bijvoorbeeld.

Als je het tot hier gehaald hebt...

Dan denk je misschien:

"Leuk.
Ik weet wat er gaat komen.
Infant gaat zonnepanelen kopen en een warmte pomp installeren."


Of wellicht:

"Infant, ik heb een idee. Koop zonne-panelen. Ga Off-grid. Piepertjes en quinoa zaadjes in de tuin, regenwater opvangen. Buiten poepen. Tiny huisje. Berg hippies met een kamp vuur. Vega eten. En dan een bak water ofzo wat dan 15 graden blijft met aardwarmte in de winter, en klaar is kees.
Oh, en iets met compost."


Nee.

Kom op zeg. Ik zit ook in deze YouTube bubbel verstrengeld, en wil er maar half iets mee te maken hebben.

Nee.

De aarde wordt te warm. Ik zweet me de tering.

We gaan hierbij voor eens en voor altijd het warmte probleem goed oplossen en een dusdanig godsgruwelijk complex systeem samen stellen, dat ik er ook niks meer van begrijp behalve dat het werkt.

Iedereen gaat mee doen, of je nou wilt of niet.

Goed. Het "systeem" moet aan de volgende criteria voldoen:

1: Infant moet het immens comfortabel hebben. Op elk mogelijke manier.
2: Het moet zonne-energie converteren op een eenvoudige, efficiënte manier naar de benodigde/gewenste andere energie vormen.

Ik ga niet zelf piepers zitten verbouwen. Dat kan een boer met een tractor oneindig veel sneller en efficiënter dan ik.
Tiny-houses hebben een groot probleem: Ze zijn tiny. En Infant is niet tiny.

Nee.

Ik zat eerst te denken: Wat nou als ik een rij bomen plant zover het oog kan zien, die in de winter opgerookt gaan worden om dan warmte te maken.

Dit is simpel. Nagenoeg feilloos en goedkoop.

Ohja, dat is het ook hè?

3: Het moet fokking goedkoop zijn...

... oh shit.

Hier houd het idyllische plaatje op, en breekt de algehele waanzin en complete gekte uit.

Waarom moet het goedkoop? Zo goedkoop, dat je er geld aan over houd?

Dit is een probleem.

Geld is een probleem. Moment dat je geld in het plaatje gooit, gaat alles helemaal 180 over de kop en kom je op idiote oplossingen:

Kijk, het begint al een beetje in het nieuws naar voren te druppelen:Dit is een typische woonwijk in Nederland. Lekker veel verkeersbordjes. Jaren 90 rijtjes woningen, meerdere (traditionele) gemeente zonnepanelen (4% efficiëntie), een wip-kip, een glijbaan, een prullenbak met graffiti er op. Top. 100% gemiddeld.

Behalve die gapende geul in het midden. Die hoort daar eigenlijk niet. Voor het mooi had er een rood/wit geblokt lintje langs gemogen.

Heej! Een bouwkeet. Die hoort daar ook niet. En een C01 verkeersbord. Ook raar.

Wie woont hier?

In deze wijk woont Bitcoin Meneer.

Dit genie heeft ook zitten googelen, excellen en biervilt-rekenen en kwam stom verbijsterd tot de volgende conclusie: "Wat nou als ik de Netbeheerder bel, en vraag beveel of hij gewoon even 3x80A naar binnen trekt?"

Wat volgt is dit filmpje. Dit is dus naar mijns inzien, gewoon 100% pure satire. Ik dacht oprecht dat ik nog op nieuwspaal.nl zat, maar ik was al weer verdwaald.

De tekst uit het artikel hoeft u niet te lezen, want die snappen toch niet waar ze het over hebben.

Ik bedoel, pfff. alsof deze meneer Antminers op Marktplaats heeft gehaald om direct block hashes te gaan zitten raden. Nee natuurlijk niet. Hier draaien naar alle waarschijnlijkheid een paar 3080's die Altcoins aan het delven zijn, per kwartier anders. Met oude firmware uiteraard. Zonder hash-rate limit. Maar goed. Dit is pure speculatie. We zullen het nooit zeker weten.

Wat we wel weten, is dat hij het er in... waarschijnlijk een maandje of 6 toch wel uit heeft. Ongeacht wat de koers doet, ongeacht wat de energie prijs doet.
Ongeacht wat de inflatie doet. Want zo rolt deze meneer.

Deze meneer vind het allemaal wel prima zo.

Iedereen op Tweakers snapt ook wel dat dit de uiteindelijke reden is dat er niet meer fatsoenlijk ge-gamed kan worden, maar leg het maar uit aan...Of 20 SMSjes meneer:


Dat kan niet. Dat kun je niet uit leggen. Daar zijn ze ook helemaal niet mee bezig.

De bitcoin meneer, heeft denk ik... een contract afgesloten voor thuis. Want hij "woont" in zijn "woning". En daar kun je dus ongegeneerd 55kW naar binnen pompen. 24/7. All day, every day. Hij zet gewoon alle ramen open, gaat op vakantie. En vanuit het niet nader genoemde vakantie adres, teamviewerdt hij gewoon nog old-skool over een DSL lijntje naar huis om de thermo-nucleaire ramp te managen...

Ten minste.. zo zou ik het doen.

Laten we zeggen dat deze meneer op het moment, naar alle waarschijnlijkheid, een mooi contract heeft voor alleen stroom.

Want gas gaat hij gewoon echt niet nodig hebben.

Die is afgedopt.

Komen ze gratis doen.

En dat hij het gruwelijk hoge bedrag van 0.29 cent all-in betaald per kWh.

55kW * 24 uur = 1320 kWh. Doen we keer 365.25 voor maximale nauwkeurigheid, komen we op grofweg een half GWh uit op jaarbasis. 482 duizend kilowattuur.

Een windmolen levert op jaarbasis ongeveer 6GWh op, dus één windmolen kan gemakkelijk 12 van dit soort huishoudens van stroom voorzien. Gemiddeld dan.

Zijn rekening wordt door zijn energie leverancier uiteraard op een maandelijks voorschot van de vorige bewoner berekend. Dus die betaald 200 Euro per maand, en mag aan het eind van het jaar nog even 1.4 ton overmaken nadat de data analist bij de desbetreffende energie leverancier eerst ontslagen is. "Nee, het is echt zo! Het is geen bug! Z'n maandbedrag moet echt omhoog!"

Goed, wanneer was dit? Begin dit jaar. Deze meneer is nu met vervroegd pensioen. Zo jammer dat er dan geen vervolg artikeltjes over zijn he? Hoe zou het er mee zijn? Kun je nog zien waar de geul was?

Verderop in de wereld was dit al jaren de normaalste gang van zaken. En toen, ineens... een paar maandjes terug....

Toen waren de Chinezen er toch wel echt klaar mee. Algeheel verbod. Geen bitcoins meer. Klaar met die onzin.

En nu zijn alle Chinezen met een bitcoin mijn verhuisd. Naar America, Europa. Maakt niet uit:

Hier, een lange video reportage. Hilarisch. Na 10:40 kan je stoppen, en heb je het idee wel. Ik heb op de grond liggen rollen van het lachen: https://www.youtube.com/watch?v=BvH_uHUTbB0

Die gaan niet midden in een woonwijk zitten. Nee. Die zetten de miners gewoon in een kolen Centrale neer. De stroom hoeft dan ook niet naar buiten. Maar kan gewoon meteen 100% omgezet worden in warmte. En die warmte, die gooi je weg. Want het is dus danig complex om daar bijv. huizen mee te verwarmen, dat het veel goedkoper is om de atmosfeer er mee op te warmen.

Dus...

Aan de andere kant van het spectrum hebben we deze lieve mevrouw.

Deze mevrouw moet ineens 250 Euro gaan betalen. Eerst 110, nu 250. En dat kan niet. Deze mevrouw heeft niet het voortschrijdend inzicht om 600 grafische kaarten op zolder aan te zwengelen en slapend rijk te worden.

Dus heeft ze het koud. (Het was toen nog winter.)

En dan lees je dit in het nieuws op de rijksoverheid.nl.

Bitcoin meneer uit de woonwijk, valt in de belasting schijf van 50.000 tm 1 miljoen kWh.
En hoe het werkt in Nederland, is dat hoe meer stroom je verbrand, hoe minder belasting je daar over betaald met een asymptoot van een paar micro cent. Kijk bij het kopje belasting op electriciteit.

De mevrouw met de sjaal om, is zo zuinig geworden dat ze nagenoeg niks verbruikt, dus die krijgt 100 Euro korting één malig.

Bitcoin meneer, die onbedoeld eerst een jaar krediet bij Essent voor 1.4 ton heeft gehad, krijgt van de overheid 6 cent x 10.000kWh is toch weer mooi 600 Euro. Kan die mooi een drankje van kopen.
Zie ook dat groot verbruikers van 2021 naar 2022 uberhaupt 10% minder belasting zijn gaan betalen. Want hé... je moet dat begrotings- tekort ergens vandaan halen. Dus hij betaald al 14.000 Euro minder belasting.

Nu denk je natuurlijk...

"Jaja."

"Maar Infant..."

"Ik wist niet dat dit een ding was. Ik wil gewoon naar m'n werk elke dag in de file. Wat heb ik aan deze informatie. Mijn belevings- wereld is de stijgende diesel/benzine prijzen, en daarvoor in Duitsland in de rij staan."


Kijk, de benzine prijzen zijn maar 30% gestegen. De laatste keer dat ik E10 moest kopen, was voor 1.83. Vandaag was het 2.42, en dan is de belasting al omlaag hè.

Want de belasting moet omlaag. Want we zijn allemaal zielig.

Minder belasting! Hoe meer je oprookt, hoe minder belasting!

Maar, de stroom prijs is van 7 cent kaal tarief, naar 61 cent kaal tarief gegaan. En daar rijd ik rondjes op. Dat is wat.. 800% stijging.

Ik kan nu een contract afsluiten om voor 29 cent stroom te kopen. Maar ik kan ook een contract af sluiten om voor 45 cent stroom te kopen. Of voor 79 cent. Kun je dat op een energie vergelijke opzoeken? Nee. Die zijn tijdelijk allemaal even stuk. Ze wekken de schijn te werken, maar trust me... ze zijn stuk.

Maar.. zo'n gebouw waar mensen benzine halen, en broodjes... die prijzen lopen misschien 15 cent uit een? 5-10% zeg maar?

Mag ik gewoon een pomp beginnen, en dan voor 3x de concurrent benzine verkopen. Laten we zeggen, 7.50 per liter?
Waarom zie je die niet?

Waarom?

Concurrentie?

Ja maar....

Als alle tank stations gewoon steeds meer geld vragen, wordt het toch gewoon duurder?

Dat is toch hoe het werkt? Dat kan toch gewoon.

Benzine hoort veel duurder te zijn. Net als sigaretten. 40 Euro per liter.
Kappen met die onzin.

... Anyway, dat dus even ter zijde.

Olie is niet zo boeiend vind ik...

Wat er nu gaat gebeuren is het volgende:

Infant gaat zonnepanelen op zijn dak leggen. Die stroom ga ik voor een dusdanig krankzinnig hoog tarief terug leveren dat je er spontaan jeuk van krijgt: 50 cent per kW.

Aan de andere kant van het koperen kabeltje zit bitcoin-mine meneer. Die vlamt het hele zaakje een woonwijk in.

Die koopt mijn Energie voor 29 cent. Maakt er een of andere auto-sell crypto van waar ergens iemand mee ge-rugpulled word. Waarschijnlijk jouw oom of tante, of de moeder van een vriendin van een kennis die ook wil "beleggen".

Die mensen hebben even pech.

Maar waar is die 20 cent verschil gebleven? En is er ook nog belasting ergens in het spel, of doen we daar eigenlijk niet meer aan?

Die is foetsie. Weg. Helaas, pindakaas.

En nu heb je inflatie.

Was het niet gewoon simpeler, om gewoon alleen die boom om te hakken en in de fik te steken?

Goed. Deze rant hebben we gehad. Dat was mijn visie op het geheel.

Zie ook hoe ik nog niet het woord oorlog of covid genoemd heb omdat dat er natuurlijk helemaal geen reet mee te maken heeft.

Volgende week ga ik een ondergrondse accu maken met alleen maar chemisch afval uit versleten auto karkassen.

Ah shit, ik heb het nog steeds warm. Goed, ik kruip de koelkast in.

Volgende: Burger Tracker TM 09-'21 Burger Tracker TM

Reacties


Door Tweakers user TenTimes, zaterdag 4 juni 2022 10:24

Wauw. Wat een heerlijke uitstap in een ongefilterde gedachtegang. _/-\o_

Door Tweakers user Flozem, zondag 5 juni 2022 07:59

Hear, hear… leuk schrijfsel. _/-\o_

En zowaar precies zoals ik er tegenaan kijk. Doe gewoon normaal, en ga wat zuiniger met onze energie om ipv al dat nutteloos rondpompen van geld. Minder consumeren en beter isoleren. Zonnepanelen, waterpompen en accu’s gaan ons echt niet uit de ellende helpen.

En die bitcoin “industrie” mogen ze meteen de nek omdraaien. Wat kan ik daar boos van worden, zeg. :(

Door Tweakers user Silent7, zondag 5 juni 2022 11:10

Prachtige blog, dank!

Door Tweakers user Lambo LP670 SV, zondag 5 juni 2022 19:21

Leuke post, ook die van de Airco direct maar gelezen. Goed gelachen :)

Door Tweakers user Remag22, zondag 5 juni 2022 22:09

""Ah shit, ik heb het nog steeds warm. Goed, ik kruip de koelkast in.""

Klinkt meer als een Corona delirium. Het is nl helemaal niet warm vandaag. O-)
Vorig jaar hebben we ook een heel mild jaar gehad zonder hittegolven.

Het probleem is dat die Nederlandse nieuwe temperaturen van 42 graden uit 2019 of tien dagen tussen de 35 en 38 graden van 2020 wel weer gewoon terug komen. Dat komt door de Zonne cycli.

Maar wanneer je het nu heel warm hebt dan heb je last van rupsen haartjes of Corona.
Voor dat laatste Huisarts, GGD, GGZ, Dierenarts Etc. :+

Door Tweakers user rickboy333, woensdag 8 juni 2022 11:54

Tja. Als je niet snapt dat aardolie koolstoffen zijn die in de bodem opgeslagen liggen (lees, potentiële CO2) waar we geen last van hebben, en dat bomen koolstoffen opslaan (word ook wel "carbonsinks" genoemd als je intressant wil klinken) dan zal je inderdaad niks snappen van de energietransitie.

Eigenlijk is het heel simpel, elke druppel olie/kolen/gas nog on de grond zit, zit niet in de koolstofcyclus (of CO2 cyclus als je wilt) Deze koolstoffen hebben geen enkele invloed op het milieu, dus daarom moet het energie erbruik omlaag.

Bomen gebruiken CO2 om te groeien (heel simpel uitgelegd: bomen halen de koolstofgroep (C) van de CO2 af waardoor het zuurstof word (O2). Op die manier kunnen we CO2 uit de lucht halen en "vasthouden". Als we die bomen vervolgens weer in de fik zetten, word de koolstof in die bomen weer CO2, en houden we dus de CO2 niet meer vast in die bodem.

En dit is alleen CO2, andere stoffen zoals methaan en stikstof laat ik maar even buiten schot.

En buiten dat, de energietransitie moet er ook voor zorgen dat we energie onafhankelijk worden. Kijk maar wat er met de olie gebeurd nu Rusland zonodig voor facistenstaat wil spelen. En dan halen we ook nog eens een hoop olie uit terroristenstaat Saudi Arabië en andere onstabiele shit holes. Wat is er nou toch mooier, dan gewoon energie-onafhankelijk te zijn???

Deze blog is weer een mooi voorbeeld van iemand die denkt dat ie het allemaal beter weet dan klimaatwetenschappers die er jaren voor gestudeerd hebben. IPV deze blog had je ook even Wikipedia af kunnen zoeken waarom we dit doen. Dat er een discussie is HOE we dit gaan oplossen is natuurlijk een ding, maar zeggen dat we maar gewoon door moeten gaan met wat we doen is gewoon wetenschappelijk incorrect.

Wel leuk geschreven trouwens, dat dan weer wel :)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 juni 2022 14:54

Ok, wat een waanzinnig brakke schrijfstijl; echt tenenkrommend slecht geschreven.
Mijn ogen zijn er van gaan bloeden MAAR erger nog dan dat, heb ik longschade opgelopen, nee niet van covid, wel van het lachen, dank daarvoor.

en tot een volgende

Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 juni 2022 15:07

rickboy333 schreef op woensdag 8 juni 2022 11:54:
Tja. Als je niet snapt dat aardolie koolstoffen zijn die in de bodem opgeslagen liggen (lees, potentiële CO2) waar we geen last van hebben, en dat bomen koolstoffen opslaan (word ook wel "carbonsinks" genoemd als je intressant wil klinken) dan zal je inderdaad niks snappen van de energietransitie.
Dus aardolie en dergelijken zijn over tijd (heel lange tijd) over gegaan in een vorm die onttrokken is aan de CO2 keten, ze liggen daar (voor eeuwig onder de grond opgeslagen) en de lucht is er wat kouder door en de ozonlaag wat dikker, meer koolstof is vermoedelijk ook meer mono-oxide).
Eigenlijk is het heel simpel, elke druppel olie/kolen/gas nog on de grond zit, zit niet in de koolstofcyclus (of CO2 cyclus als je wilt) Deze koolstoffen hebben geen enkele invloed op het milieu, dus daarom moet het energie erbruik omlaag.
dat zegt hij toch ook, minder kolen centrales en meer bomen in de fik (in je eigen open haard).
En buiten dat, de energietransitie moet er ook voor zorgen dat we energie onafhankelijk worden. Kijk maar wat er met de olie gebeurd nu Rusland zonodig voor facistenstaat wil spelen. En dan halen we ook nog eens een hoop olie uit terroristenstaat Saudi Arabië en andere onstabiele shit holes. Wat is er nou toch mooier, dan gewoon energie-onafhankelijk te zijn???
poot extra bomen zover het oog kan zien, hout (of bijvoorbeeld houtgas), is vrij goed lokaal te produceren (te laten groeien), aardolie of LNG moet met relatief onzuinige schepen overal heen gesleept worden. maar zonnecellen zijn ook niet mega energie-efficient zodra je productie en delving van grondstoffen in de bereking meeweegt.

het simpele feit dat crytominen rendabel is is natuurlijk al niet de bedoeling, omdat het grotendeels gebaseerd is op energie-gebruik voor niet-nuttige toepassing.
Deze blog is weer een mooi voorbeeld van iemand die denkt dat ie het allemaal beter weet dan klimaatwetenschappers die er jaren voor gestudeerd hebben. IPV deze blog had je ook even Wikipedia af kunnen zoeken waarom we dit doen. Dat er een discussie is HOE we dit gaan oplossen is natuurlijk een ding, maar zeggen dat we maar gewoon door moeten gaan met wat we doen is gewoon wetenschappelijk incorrect.
ik heb sterk het gevoel dat je heel wat satire mist in deze, of misschien dicht ik die onterecht toe? maar ik raad lezers in ieder geval ook de nodige zelfspot en reflectieve gedachten aan in deze.


Door Tweakers user Infant, woensdag 8 juni 2022 19:46

i-chat heeft het duidelijk wel goed gelezen.

Ohja, en excuuzes voor de spelfoudten.

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 9 juni 2022 09:16

Het duurde even voor ik er door was.. maar leuk geschreven hoor. Heb stiekem best vaak gelachen.. terwijl het eigenlijk te triest voor woorden is wat er op het moment gebeurd.. maar goed.. wel weer een gelachen dus prima. Thanks Infant.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.