Meuk die tot dit niveau andere meuk door rekent.

De Bult Vuilnis die heet Mobiele Airco's

Door Infant op dinsdag 11 augustus 2020 19:40 - Reacties (35)
Categorieën: 4e klas Wiskunde / CBS, Energie, Views: 19.636

Vandaag was het een comfortabele 38 graden Celcius in de schaduw, tijd om rondjes te rijden in de (perfect geconditioneerde) auto en op jacht te gaan naar ijsklonten, ventilatoren en mobiele airco's.Elke kleine lokale ondernemer is gesloten en op vakantie. Waar naartoe weet niemand. Waarschijnlijk een camping in Friesland, of ergens onder water. Wat wel open is zijn de giganten zoals de Hornbach, Praxis, etc. Hier werken met hoge uitzondering mensen ouder dan 18 jaar. En daar moeten we vandaag zijn.

Niet om een bak ijsklonten te halen, maar ik ging daar wederom heen om iets terug te brengen. Zoals de slogan zegt: "Er is altijd iets te doen." waarmee ze uiteraard bedoeld hebben, dat je altijd terug komt ... om dus iets terug te brengen.

Nou weet ik natuurlijk van te voren, dat als je in de Hornbach een B merk van maakt niet uit wat gaat zitten kopen, je wel aan de ondergrens van verwachtingsmanagement moet gaan zitten.

Dit is niet erg. Ik heb geen schaamte, en ik heb ervaring met de B'ste der B merken die de Hornbach heen en weer schuift, namelijk Eurom.

Geen enkel Eurom product weet bij mij de wettelijke garantie termijn van 2 jaar te halen. Ik kan hier een compleet aparte rant over schrijven. Maar de korte samenvatting is dat ik gewoon niet begrijp hoe zo'n bedrijf kan bestaan. Ik snap het gewoon niet. De meest simpele dingen gaan gewoon kapot na een paar maanden gebruik. Precies lang genoeg om het bonnetje kwijt te raken.

Een bezoekje aan de Eurom website is al kostelijk vermaak. Na 3 minuten inladen en "waiting for eurom" toont een fantastische kleurrijke site met enkel lachende gezichten.

Ik denk dat het een grote marketing speeltuin is, met een Chinese fabriek als basis. Ik zou me echt intens vermaken als ik bijvoorbeeld puur alleen de product namen zou mogen verzinnen.

Neem producten als de Safe-T-Heater 2400.
De Mon Soleil 720 WiFi.

Hm...

De Golden 2000 Shadow

Of in mijn geval, de 12001 Polar!!!!! Wat uiteraard de verwachting wekt dat je instant op noordpool eindigt nadat je deze unit aan zet.
(Ik heb daar een review achter gelaten, deze is weg gemodereerd. Vandaar de hoge waardering.)
Sandra, Britt en Wilma zijn er wel zeer tevreden mee.


Mijn oververhitte oog viel op deze Airco van het belachelijk hoge bedrag van 370 Euro voor 12000 BTU.
(Tweedehands kun je een Airco kopen voor minder, en daar zit dan een 70kW motor, 4 banden, 5 deuren en een toeter tegenaan geschroefd. Helaas betaal je daar wegen belasting voor...)

Ik heb gelukkig een referentie unit van 8000 BTU ter beschikking van een ander merk waar je nog nooit van gehoord hebt.

Fantastisch, Euro's kennen we... maar wat is een BTU?
Ah... een BTU is 1059 Joules. En zoals je allemaal weet, is 4.2 joules een calorie. En een broodje pindakaas is ongeveer 340 kcal wat dus 340000 calorie is.

Dus deze unit pompt in een 1 uur gewoon 10 broodjes pindakaas je nek in. BAM!

Okee. Even serieus. Al die kansloze Britse eenheden wordt echt niemand gelukkig van.

Een BTU is 3.4 Watt uur. Een kWh is laten we zeggen 20 cent, en 3400 BTU. Dus 12000 BTU in mijn geval zou ongeveer 3.5 kWh moeten zijn, en dat is 70 cent per uur.

Maar, het voordeel van een Airco is dat het stiekem een warmtepomp is, of een koelkast zonder deur. En die kunnen warmte verplaatsen van de ene kant naar de andere kant.

De meeste van de portable Airco's zouden dat met een COP van rond de 2.6 moeten kunnen doen.
Dat wil zeggen, dat voor elke 1000W aan vermogen er in, er 2600 aan warmte verplaatst kan worden. De kamer wordt dus voor '2600W koeler' en buiten wordt het 3600W warmer.

Een tank auto is ook een warmte pomp. Daar gaat bijv. 200 liter diesel in, om 20000 liter diesel te verplaatsen. Dat zou dan een COP van 100 hebben.

Met die factoren in acht nemend, zou een 12000 BTU unit een vermogen van 12000 / 3.4 /2.6 = 1350 Watt moeten op nemen. En dat komt vrij akelig dicht in de buurt van wat er op het label staat, namelijk 12000 BTU / 1340 Watt:Nu we klaar zijn met eenheden omrekenen, kunnen we subjectief gaan meten. Dat houd in, er voor zitten in m'n zwembroek met een ander B merk als referentie.

Na een uur er voor gezeten te hebben, is de conclusie dat 65 dBA ook een niks zeggende eenheid is. De beste omschrijving is een tering herrie.
Maar deze unit maakt maar significant meer 65dB's dan de referentie unit die ook 65 dbA pretendeert te maken.

Dat zijn duidelijk andere decibels. 10 Decibel betekent overigens 10x zo veel. Maar 20dB is 100x zo veel. Dus 65 dB is meer dan 1 miljard keer zo veel! Dat is veel! Maar meer dan wat? Dat weet niemand!

Verder, wordt het niet echt veel kouder dan de 8000 BTU unit.

Gelukkig kan ik ook niet subjectief meten, en dat is door een Watt meter tussen de stekker en het stopcontact te steken.

De 1340W Eurom neemt helaas maar 550W uit het stopcontact op. 100W daarvan gaat naar de ventilator, dus ik zou zeggen 450W voor de compressor. Wat dus op zijn best 4000 BTU zou moeten voor stellen.

En zo voelt het ook. Na een dag aan gestaan te hebben, wordt de kamer met deze unit 2 graden kouder. Met de 8000 BTU unit 4 graden.

Als je niks ter referentie hebt, zou je gewoon denken. Eh. Kut ding. Het is vast veel te warm.
Maar, ik verdenk dat er leugens op de doos staan.

En zo gaat het met hetzelfde tempo terug de winkel in, als dat ik het eruit heb gehaald.

En dan vraag ik aan de vriendelijke mevrouw achter de retour balie: "Hoeveel heeft u er al terug gehad?"

Oh, dit is ongeveer de 30ste vandaag. We hebben er nog 20 achter staan.

Ook, om uit te sluiten dat ik gewoon een brakke unit had, mocht ik een nieuwe uit een doos plukken, en dezelfde energie meter er tussen hangen. Helaas deed die het nog slechter dan thuis.
Ik ga ze niet allemaal proberen, en geef het hierbij op.

Ik heb eenzelfde unit bij de Praxis gemeten, deze had voor 250 Euro extra dezelfde performance, maar kwam ook met WiFi.

250 Euro voor WiFi.

De arme Hornbach medewerker omschreef deze periode als "de Airco crisis", die jaarlijks terug keert. Elk jaar, gaan de Airco's op een pompwagentje van de achterkant van de winkel, naar de voorkant. Want voorin moeten ze verkocht worden, niet achterin.

Vervolgens komen ze allemaal terug, aan de voorkant van de winkel. Dat moet dan achterin weer het magazijn in, getest worden. Gezien dat ze allemaal wel iets lijken te doen, gaan ze met hetzelfde tempo terug de doos in. En weer in de verkoop. Totdat iemand het niet terug brengt.

En sommige zijn misschien echt kapot, en die moeten dan terug naar de fabrikant.

Dit hele proces roept zoveel vragen bij mij op.

Kijk, de 18 jarig die daar zijn vakantie baantje heeft kan het aan zijn reet oxideren of Hornbach failliet gaat, of Eurom.. of dat ik het niet naar me zin heb. He don't care shit.

Het management moet haast wel weten dat dit de stand van zaken is. Of er is geen management? Is er geen feedback?

De enige verklaring die ik heb, is dat het marketing technisch rond te breien is. Misschien zit er wel 400% marge op mobiele Airco's, en op alle Eurom producten. En ben ik de uitzondering die dan zo'n ding terug brengt. Of, die ene week verlies en ellende is te compenseren met puur alleen de verkoop van raket ijsjes, waar dan nog meer marge op zit. Who knows?
Als je 250 Euro kan vragen voor puur en alleen WiFi toevoegen, dan zit daar flink wat marge op kan ik wel verzekeren.

Als je dit niet snel terug brengt, zijn simpelweg alle producten gedoemd om op een zolder te eindigen, voor een Oma'tje met corona masker en oor bescherming, of op de eeuwig groeiende afval berg.

En hoeveel van die dingen komen er nou terug bij de fabrikant? Is dan 10%, 50%, 100%? Ik ben zeer benieuwd.

En elke groothandel werkt zo, de Hornbach, Gamma, Praxis schuiven allemaal dezelfde berg troep heen en weer. Tot treurens toe.

Kijk en weet je, ik wil gewoon een ding wat oneindig veel stroom slurpt en sneeuw m'n kamer in spuit. Het kan me allemaal niet boeien. Als het maar afkoelt. Dat is het enige wat er toe doet.
Het hoeft geen WiFi te hebben, gewoon aan en gaan.
Maar het bestaat gewoon niet. Niet in de vorm van portable Airco's.

Ik heb tien liter aan vieze Euro 98 moeten verbranden, en 12kWh aan grijze Nuon stroom om deze Airco heen en weer te pendelen.

Gelukkig slaap ik prima wetende wat voor een oneindige bult vuilnis ik toekomstige generaties achterlaat.

Ik zou nog lekkerder slapen als het weer 15 graden is. Nu, ga ik onder een natte handdoek kruipen. Welterusten.

Dooie Fiets

Door Infant op donderdag 4 april 2013 21:40 - Reacties (15)
Categorie: 4e klas Wiskunde / CBS, Views: 15.718

Weer een enig sinds pakkende, doch niets-zeggende titel.

Het is voorjaar, eind maart. Daarom sneeuwt het gruwelijk hard, waait de wind met -10 graden snot-pegels aan je neus vast, en hebben we het met z'n allen koud. Gruwelijk koud.

Dit, gecombineerd met pure luiheid, zorgt er voor dat ik bovengemiddeld vaak voor korte ritjes in de auto stap, in plaats van op de fiets. Of gewoon ergens heen loop.

Afgelopen week was het zo super-zonnig, dat ik dacht... kom... ik pak de fiets er bij.

Murphy straft meteen want een paar kilometer verder, ploft de acherband uit elkaar.

Dit kan toegevoegd worden aan de lijst met fiets-horrors die ik in mijn tijd heb moeten verduren:

Eigenlijk al mijn fietsen breken door midden op plekken dat je denkt: "Waarom daar?!"

Ik heb drie mountainbikes gehad, (3x dezelfde). De eerste is gejat.

Bij de tweede brak de achteras doormidden... en werd daarna gejat.

Toen kocht ik een stadsfiets. Daar brak de voor-as van doormidden.

Toen kocht ik maar weer dezelfde mountainbike. Daarvan ging het voorwiel steeds meer wiebelen, totdat daar ook de vooras van brak. Hij was niet gejat. Dat dan niet. Ik heb hem gewoon weg gedonderd.

Mijn huidige fiets heb ik uit een struik gehaald.

Ik liep gewoon naar huis (want geen fiets). En werkelijk in the middle of nowhere lag deze fiets in een struik. Dus ik pak hem op. Geen slot, alles werkt.... en fiets blij naar huis verder.

Daarvan is nu de dynamo stuk, de lampen zijn weg, het stuur heeft maar één handvat. Dat komt omdat op een goede dag, ik ineens in mijn linker hand een half stuur met daaraan een bel had. Tijdens een heuvel beklimming liet hij ineens los. Zomaar.

Hij heeft dus nu ook geen bel meer.

En nu is de achterband geëxplodeerd.

Sindsdien hoor ik elke dag bij het Martkplaats afstruinen, een stemmetje in mijn achterhoofd... en die roept: "Fiets, fiets.... fiets......fiets."

Maar mijn hoofd, en dus vingers, zijn ingesteld op het vinden van defecte accu's. Die zoek ik namelijk graag.

Toen, kwam daar voorbij: Fiets met defecte accu. En ineens begonnen er allemaal radartjes en veertjes in mijn hoofd te draaien.

Wat nou als elektrische fiets accu's even brak ontworpen zijn als notebook accu's...? Dat kan toch haast niet?

Spoiler alert: Dat kan wel.

Nou ben ik niet erg bekend met elektrische fietsen, dus ik ben wat gaan lezen. Zo is op CircuitsOnline welgeteld één post, die uitstrekt over 3 jaar. Hierin heeft iemand voor zijn Sparta Ion een accu van 400 Euro gekocht, omdat de oude kapoet was. En tot zijn verbazing waren de cellen in de oude accu nog goed. Helemaal niks mis mee.
Hij trof een printje aan met een Atmega32L er op, en vroeg zich af of dat te vervangen valt.

Nou, dat begint al lekker sappig.

Uiteraard wordt daar verder niet op in gegaan, en gaat het topic een volledige andere kant op. Met 0 resultaat. Jammer.

De fiets die ik op het oog heb is een Batavus Padova. Na wat heftig google werk, blijkt dat Batavus en Sparta Ion eigenlijk dezelfde onderdelen gebruiken.

Na nog wat gegoogle, blijkt dat er over de motor die er in zit, verrassend weinig te vinden is. Probeer maar. Dan vind je een youtube filmpje, met 200 views, het circuits online topic, en kom je erachter dat een of andere Chinees die dingen ooit in elkaar heeft gezet.

Zoeken naar Sparta Ion Batterij levert veel interessanter leesvoer op.

Op het moment dat TROS Radar op de 3e plaats van je zoekresultaten staat, weet je eigenlijk al hoe laat het is. Iedereen heeft problemen met deze fietsen.

Ik heb alle klachten voor u tot één dialoog weten te reduceren:

Gemiddelde klacht omschrijving:
Eigenaar: Hij doet ut niet meer.
Wat heeft u toen gedaan?
Eigenaar: Naar de dealer gebracht.
En toen?
Eigenaar: Die heeft op wat knopjes gedrukt, en rekende 50 Euro.
En toen?
Eigenaar: Ja... een week later deed hij het weer niet.
En toen?
Eigenaar: Ja, toen bleek dat toch de accu stuk was en moest er voor 500 Euro een nieuwe in.

Ik werd hier zo blij van. Niet omdat ik burger-leed zo leuk vind, maar omdat ik een nieuw project aan voel komen.

Nu wil ik wel eens gedetailleerd weten wat er in zo'n fiets zit. Wat voor een motor zit er precies in? Hoe wordt die aangestuurd? Hoe werkt de accu? Waarom is alles stuk? Kan ik het maken?

Het internet heeft geen antwoord op deze vragen. Ik was op zoek naar plaatjes. Grafiekjes. Mensen die zo'n ding helemaal uit elkaar gepeuterd hebben, en elk schroefje op de foto hebben gezet.

Helaas. Niks.

Ik neem het dan nu als nobele taak op mij, om het internet te voorzien van foto's met daarop Sparta Ion/Batavus ingewanden. En bijbehorend cynisch commentaar.

Investering

Door Infant op donderdag 6 december 2012 16:50 - Reacties (21)
Categorie: 4e klas Wiskunde / CBS, Views: 7.026

"Any money on a savings account is just money poorly invested."

En dat is zo. Het variabele rentetarief ligt op het moment rond de 2%, en de inflatie rond de 3%. Dus elk bedrag wat op je bank rekening staat, kost geld.

Je kunt nu meerdere dingen doen met dit "probleem":

1: Het negeren.
2: Alles uitgeven.
3: Investeren.

Op het moment ben ik 1 aan het doen, en dat bevalt me prima.
Aanpak 2 lijkt me geweldig, maar heb ik op het moment niet zo'n behoefte aan.

Stap 3 ga ik nu wat over vertellen.

Investeren brengt risico met zich mee. Je kunt investeren in een bedrijf, een aandelen fonds samenstellen, investeren in een onderneming van jezelf, of in goederen/materiaal die dan wel iets besparen dan wel iets opleveren.

Stel je rijdt bijvoorbeeld nogal veel, 200.000 km/jaar, en je hebt nu een vadsige benzine wagen die 1:9 loopt, en laten we zeggen 20 cent/km kost aan alleen al brandstof.

Je kunt dan een goedkoop elektrisch karretje aanschaffen voor 80.000 Euro en oneindig veel garantie op alles. En zo'n karretje kost je dan bijv. 5 cent per km.
Al met al een besparing van 15 cent per km, en dus 30k per jaar.

Als je een loden voet hebt, kost ie misschien 10 cent per km, maar ook dan heb je je investering na c.a. 6 jaar al terug.

Wauw, dat was een karige berekening. En ook totaal niet toepasbaar op mezelf. Ik rijd hooguit 15.000 km per jaar, dus pas als ik 120 ben ofzo heb ik m'n Model S investering terug.

Interessanter is zonne energie. Waarom? Omdat de investering kosten lager zijn, en schaalbaar. Je kunt voor 500 Euro een zonne systeem aanschaffen, maar ook voor 5k of 80k, wat jij leuk vind.

Dus stel, je hebt 1000 tot 5000 Euro die op je rekening staat weg te rotten. En het ziet er niet naar uit dat je die de aankomende 25 Jaar nodig hebt.

Kijk, dan kunnen we wat.

Als referentie gebruiken we uiteraard een spaar rekening, en omdat je het 25 jaar niet nodig hebt, is het percentage op het moment rond de 4% vast.

Bij een zonne installatie wordt de berekening wat ingewikkelder, en moeten we een hele zoot met aannames gaan maken.
Maar, omdat we verder toch niks te doen hebben, gaan we die maken... en kijken wat er gebeurt:

Aannames:
1: Ons gehele systeem heeft 10 jaar garantie. Dit wil zeggen als binnen die tijd er een omvormer explodeert, of een paneel houd zomaar op met werken, dan krijgen wij kosteloos een vervanging.
De meeste panelen hebben 10 jaar garantie, en er zijn omvormers met meer dan dat te verkrijgen.
2: De energie prijzen stijgen gestaag met 3% elk jaar wegens geen enkel toekomst perspectief van onze overheid.
3: Onze panelen produceren elk jaar 1% van hun originele wattage minder aan prik Deze aanname maak ik omdat de meeste panelen een vermogens garantie van 80% na 25 jaar hebben. Dus hiermee zitten we er iets onder (namelijk 75%).
4: Je systeem is na aanschaf instantly niks meer waard. (Nogal dramatisch.)
5: Dat we gemiddeld 2 zonne uren hebben per dag.

Wasda?

Een zonne uur (zoals het woord een beetje zegt) is het aantal uur zon. Per dag. En dan dus gemiddeld.

Een paneel produceert niet zoveel energie als er niet direct zon op schijnt. Nu, in de winter zijn de dagen al wat korter, staat de zon ongunstig en is het bewolkt. Gemiddeld hebben we in de winter 1 zonne uur per dag.

Waarom willen we dit weten?

Een paneel wordt gespecificeerd in zijn piek vermogen, WattPiek of Wp. Stel we pakken er eentje van 1000 Wp. (1kWp)
Als je hem dan buiten kwakt in de volle zon, mag verwachten dat er 1000 Watt aan peut uit komt wandelen, of 1kW.
Alle elektronica die het vermogen van het paneel moet omzetten, moet in ieder geval met het piek vermogen over weg kunnen.

Als we hem nu een uurtje laten bakken, hebben we een kilo watt uur opgewekt. (kWh). Namelijk duizend watten, een uur lang.

Normaal betaal je voor een kWh uit het stopcontact c.a. 25 cent.

Woepie.

Als we dus een aanname kunnen maken over het verwacht aantal zonne uren, dan kunnen we een aan name maken over de verwachte opbrengst.

We hebben de wiki zonder bronvermelding: "Met circa 1600 zonuren heeft de kust de meeste zonuren, terwijl de Achterhoek met ongeveer 1450 uur de minste zonneschijn heeft."
We hebben dit wat ongeveer op hetzelfde neer komt.

Gemiddeld 1500 uren per jaar, dat zijn er naar beneden afgerond 4 per dag.

Deze komt met een veel lager gemiddelde, waarvan het mij niet meteen duidelijk is hoe die tabel gemiddeld het getal 1.5 vormt. Die tabel hebben ze hier vandaan gehaald, maar nog steeds... niet duidelijk.

Maar in ieder geval zeggen die, 1.5 zonne uren per dag.

Er is op tweakers een heel forum bezaaid met mensen die al een zonne systeem hebben. Wereldwijd zijn er nog meer mensen, en een deel daarvan is aardig genoeg om bij te houden hoe hun systeem presteert.

Bijv. hier.

Als je naar degene kijkt die hun systeem al langer dan een jaar hebben draaien, kun je een beetje terug rekenen hoeveel zonne uren er zijn geweest.

Zo is er een 4.1kWp systeem, wat in 2012 4100kWh heeft opgeleverd. Dat zijn dan ongeveer 1000 zonne uren geweest, c.a. 2.7 per dag dus. (Valt het al op hoe ik alles naar beneden afrond?)

Of een 2.7kWp met 2300kWh = 850 uur = 2.3 zonne uren.

Deze persoon heeft een 4560 Wp systeem, en komt uit op ongeveer 4300 kWh dit jaar wat op een slordige 2.6 zonuren uit komt.

In 2011 was er kennelijk minder zon, en komen deze berekeningen daadwerkelijk op 1.5 uit. Dus die ga ik pakken. Want we moeten altijd van het absolute slechtste geval uitgaan.
En ik ben optimistisch, ik denk dat er de aankomende 25 jaar nog wel een hittegolfje gaat komen.

Verder, om onszelf niet te vermoeien met mieren-geneuk over sluipverbruik en andere minieme details, geven we ons hele systeem vanaf de panelen tot het 230V maken, een overall efficiëntie van 85% mee. Dat is vrij brak.

De enige variabele die ons nog resteert is de prijs. Een chinees paneel is verkrijgbaar rond de 60 cent per Wp.
Helaas moet hier nog een berg elektronica bij, die ook vrij prijzig is.

Een kant en klaar pakketje (die je nog zelf moet installeren) is met subsidie, die volgend jaar weg is, 5000 Euro voor 3000 Wp.

Nu heb ik een exceletje gefabriekt waar ik al deze doem scenario getallen in heb gezet, en die output dan het volgende grafiekje:


De rode lijn is hoeveel poen er op je spaar rekening staat, de blauwe lijn is hoeveel poen je in totaal op je energie rekening bespaard hebt.

De terug verdien tijd is dus ... nooit.

Nu maak ik van het rente percentage 4.25%, en de zonne uren die van het afgelopen jaar zet ik op 2.5. Ons systeem kost nog steeds 5k na subsidie aftrek, maar heeft een efficientie van 95%.
Het systeem is na 25 jaar niks meer waard, dus je 5k investering is weg.

Dan krijgen we:


Aha, nu is het na 10 jaar interessant om een bak zonne panelen te kopen.

Je ziet op veel sites tekst als: "Terug verdien tijd van +/- 5 jaar."
Daar kom ik met deze sheet ook op, mits ik wat gunstige variabelen invul.
Maar de terug verdien tijd interesseert me niet zo, het moet ook wat opleveren.

Het verwachte rendement bij deze schatting op een systeem van 5000 Euro is ongeveer 5.8% bij een looptijd van 25 jaar. (Pas het rente percentage maar aan.)

Ik hoor graag wat feedback. Zo ben ik geen econoom, dus hoe realistisch is een 3% stijging van de energie prijs?
Hoeveel zonne uren hebben we de afgelopen 10 jaar gehad? Ik kan dit niet zo snel vinden.

Een energie adviesbureau, geeft met een gemiddelde orientatie, sinds 2004 tm 2011, een aantal zonne uren tussen de 800 en 900 per jaar. Wat dus tussen de 2.2 en 2.5 per dag ligt.

Aanpassing 1:
Ik heb de comment van sypie verwerkt:

Geld op je spaar rekening kun je niet bij, gedurende die 25 jaar, en de rente ook niet.
Als je bij de "rente" op je PV panelen (in de vorm van besparing) ook niet kunt, kun je die gedurende 25 jaar op een rekening zetten (die op zijn beurt weer rente heeft.)

Verder heb ik vermogens belasting toegevoegd op het vermogen wat op een rekening verschijnt. Da's na 1 jaar dus 5000 in het geval van sparen, en bijv. iets van 600 Euro in het geval van een PV installatie.

Mijn worst case scenario ziet er nu nog steeds grimmig uit, maar het duurt nu niet meer oneindig lang voor het break even point.

Die van mux, waar alles na 10 jaar dit doet:

....is ook niet rooskleurig.

Aanpassing 2

De CBS prijzen sinds 1996 heb ik er bij gezet, in een ander tab blad. Deze zijn sinds 1996 ongeveer 7% gestegen elk jaar. Dus ik heb nu een 5% stijging per jaar aan genomen.

Verder zit de vermindering energie belasting er nu als een vast bedrag in. Die was van 2009-nu 379 Euro, en was in 2008 236 Euro. [bron]

Ik heb het bedrag nu op 5200 Euro staan, voor een 4.4kWp systeem.

Uitgaande van 850 zonne uren, 2.3 per dag gemiddeld, zou het na 12 jaar interessant zijn om zonne panelen aan te schaffen.

Dit zou in Mux zijn scenario... niet zo goed zijn.


Link naar excelletje.ods
Link naar excelletje.xlsx

Link naar excelletje.ods
Link naar excelletje.xlsx

Noot versus 10.000 jaar rottende plant en dino

Door Infant op woensdag 7 december 2011 13:20 - Reacties (23)
Categorie: 4e klas Wiskunde / CBS, Views: 5.767

Voorzover het niet al uit de titel duidelijk was, is dit artikel een vergelijking in een specifiek scenario (mijn dagelijks leven) tussen drie vormen vervoer.
Alle berekeningen zijn voor het algemene leesplezier ingekort en (soms heftig) afgerond, maar zijn eenvoudig te herleiden en checken a.d.h.v. bronnen.

Voor grove misberekeningen/schattingen graag een comment achterlaten.


Het is algemeen bekend dat een fiets op korte afstanden de meest efficiënte vorm van vervoer is, en openbaar vervoer het minst.

Als student kan ik dit bevestigen. Niet alleen kun je alle verkeershinderingen zoals stoplichten, mede weggebruikers en lage (< 15cm) obstakels op de fiets compleet negeren, fietsen zijn ook nog eens gratis in aanschaf, laag in onderhoudskosten (zie aanschaf), en zijn niet belast met wegenbelasting en vereisen geen verzekering.

Als je op een fiets aangereden wordt ben je wel erg kwetsbaar, maar het is altijd de schuld van de tegenpartij.

Bussen en treinen zijn een grote bron van ergernis, doen het nooit, zijn te duur en verkorten bij dagelijks gebruik uw gemiddelde levensverwachting met 5 jaar. (Geen bron vermelding.)

"Trains don't work because they're either broken, or there's leaves on the track and busses are full of murderers." (J. Clarkson)

Qua maandelijkse vaste lasten: Van een fiets bedragen die ongeveer 0 Euro, maar ik maak er 1 Euro van als je fiets verlichting op knoopcellen hebt.
Vaste lasten van openbaar vervoer bedraagt uiteraard 0 Euro. (Belasting niet mee gerekend.)
Vaste lasten van mijn auto zijn 14 Euro wegenbelasting, 16 verzekering, en de onderhoudskosten heb ik op 20 euro geschat. Al bij al 50 Euro per maand.

Het is ongeveer 3km fietsen naar mijn werk of naar de TU. Ik fiets zelf altijd flink door, toch wel 25km/h, moet een fietsbrug op, sjees door stoplichten en ben zo in tien minuutjes waar ik moet zijn.

Als ik lui ben, stap ik in de auto en moet ik ook 3 kilometer rijden. Ik heb dan alleen niet de luxe om door alle stoplichten te rijden. (Ik kom 2 stoplichten tegen.) Die tijd haal ik goed in op een recht stuk asfalt, waar je met de fiets een helling op moet, tegen de wind in, kun je met de auto 100km/h rijden zonder een boete te riskeren.

Als ik het rustig aan doe, ook om lief voor de koude motor te zijn, ben ik in 5 minuten waar ik moet zijn, zelfs als er veel verkeer is. (Da's 2 keer zo snel als met de fiets.)

Hetzelfde ritje met het OV duurt 45 minuten, waaronder 15 minuten lopen.

In een week heb ik dan 2x5*3km = 30km afgelegd. Dat komt neer op 2 liter benzine. De auto kan zuiniger, maar al dat starten en stoppen geeft gemiddeld 15 km/liter.

Ik en mijn fiets wegen ~100kg. Ik en mijn auto wegen samen ~800kg.
30km fietsen zou met 200W en 25km/h ~1 uur en 12 minuten duren, dus dat is 240 Wh aan energie. ~ 860 kJ.

1 Liter benzine bevat ~35MJ aan energie, en dat ritje kost met de auto dus ~70MJ aan chemische energie vs. (heftig afgerond naar boven) 1MJ voor een fiets.

Uit een energie standpunt gezien verbruikt een auto dus op zijn minst 70 maal zoveel energie als een fiets met fietser.

Maar, ik houd niet zo van benzine, en ik geloof niet dat mijn lichaam er iets nuttigs uit kan halen. Waar ik wel nuttige energie uit kan halen is kokosnoot.

Een kokosnoot weegt na het weg peuteren van de harde schil iets van 300 gram, en bevat dan ongeveer 4.5MJ aan chemische energie.

Het benzine verbruik hoef ik niet te schatten, dat is namelijk gewoon meetbaar.
Ik heb geen handig metertje zoals in mijn auto die aangeeft hoeveel ATP er nog in mijn lichaam zit, dus dit moet geschat worden:

Een spier zet voedsel ongeveer 20-25% efficiënt om in mechanische energie.
Een benzine motor zet bezine ongeveer 25-30% efficient om in mechanische energie.

Een schatting zou dus kunnen zijn dat de 4.5MJ aan kokosnoot energie door mijn lichaam in 1MJ mechanische energie kan worden omgezet.

Dat brengt de kosten van een week heen en weer rijden op 1 Euro met de fiets. (Verrassend constante prijs voor een kokosnoot bij de AH.)

En ongeveer 3.40 Euro aan benzine met de auto.

Geen verschil van 70 maal in de kosten dus. De auto is hoogstens 4 keer duurder.

In 4 weken zou de auto dus 10 Euro meer kosten dan de fiets aan brandstof.

Vaste lasten waren 50 Euro per maand vs. 1 Euro voor een fiets.

Met het OV zijn de kosten zijn 1,29 per rit dus 51.6 Euro per maand aan strippen of OV bits of whatever je in een bus gebruikt, met geen vaste lasten.

Dus, totale kosten per maand:
Fiets 5 Euro (1 + 4)
Auto 64 Euro (50 + 14)
OV 52 Euro

Qua tijd scheelt de auto steeds 5 minuten per rit t.o.v de fiets, dat is 200 minuten per 4 weken.

Qua tijd kost het ritje gedurende een maand dus:
2*10 min * 5 dagen * 4 weken = 400 minuten met de fiets.
200 minuten met de auto, en 3600 minuten met de bus (er van uit gegaan dat de bus altijd op tijd is, dus sterk afgerond ten voordele van de bus.)

Als wij stellen tijd is geld, zeg 20 Euro/uur. Zou dat de totale kosten zetten op:
Fiets: 133 Euro aan tijd + 5 Euro aan chemische energie en vaste lasten.
Auto: 67 Euro aan tijd + 64 Euro aan chemische energie en vaste lasten.
OV: 1200 Euro aan tijd + 52 Euro aan chemische energie en vaste lasten.

Fiets: 138 Euro per maand.
Auto: 131 Euro per maand.
OV 1.252 Euro per maand.

Dus na ongeveer 3 jaar jaar heb ik de aanschafkosten van de auto er uit en scheelt me dat 40.000 Euro aan OV kosten.

Dit artikel is geschreven in de auto, terwijl mijn broertje mij rond chauffeurde.

Bronnen:
Noot:
http://www.lose-weight-with-us.com/calories-in-coconut.html

Benzine:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline

Wat wiki meuk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_performance
http://en.wikipedia.org/wiki/Muscle
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_energy
http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_efficiency

Discaimer