Dingen die niet in een zinnige categorie passen anders dan dat ze iets met energie te maken hebben.

Het Gekkenhuis dat heet: De Energie Transitie

Door Infant op vrijdag 3 juni 2022 13:37 - Reacties (11)
Categorie: Energie, Views: 4.858

Energie. Waar komt het vandaan, waar gaat het naar toe? Vragen waar de wetenschap ook maar deels antwoord op heeft.

Volgens de religie komt alle energie uit de onzichtbare noodel-achtige tentakels van het opperwezen, die op ieders bol neer strijkt. Zeer plausibel. Hoogst onwaarschijnlijk.

Afhankelijk van wanneer het uit komt, is de consensus aan deze kant van het toetsenbord toch wel dat de meeste energie uit de zon komt. In de vorm van licht en diverse soorten straling, waar je tegelijk gezond van wordt en dood aan gaat. Waarom dat dan wel logisch klinkt weet ik niet, maar we doen het er maar even mee.

Stay with me.

Al deze energie vatten we samen onder de noemer zonne-energie(enkelvoud) en die vang je op met een zonnepaneel om die in een andere vorm van energie om te zetten.

Dit is een voorbeeld van een traditioneel zonnepaneel:In de volksmond ook wel boom of stuik. In het technisch jargon: Biomassa.

In grove lijnen, gebruikt deze struik zonne-energie om van water en CO2 suiker en zuurstof te maken.
Afhankelijk het type en soort doen die dat dan met een efficiëntie van grofweg 4%:

4% efficiëntie klinkt niet echt fantastisch.

Als je echt pech hebt, worden de blaadjes die met 4% efficiëntie aangemaakt zijn, opgevroten door rupsen die er weer gewoon CO2 en jeuk haar van maken. En die moet deze Mevrouw...

... met een Fohn van maximaal 99% efficiëntie dan weer roosteren, wat ook weer allemaal CO2 en ellende met zich mee brengt. (En dat is best-case, want het had ook met propaan gas gekund.)

Het begint al snel ingewikkeld te worden.
Gewoon niet handig.

Het voordeel is wel, dat het een redelijk automatisch proces is. Zo'n boom dan.

Het groeit vanzelf, en maakt nieuwe boompjes, en voor je het weet heb je een oerwoud. Bueno!
Zolang je er niet aan komt, gaat het in principe goed.

Fast-forward naar 2022

2022: Waar de mensen die de regels verzinnen bedacht hebben dat rechthoekige plakken zand met de stoomboot uit China hierheen slepen al onze problemen gaat oplossen:Op deze foto ziet u zonnepanelen met een misschien wel 5x zo hoge conversie factor. Kan zo maar 20% efficiënt zijn. Deze maken geen suiker, en halen geen CO2 uit de lucht, maar maken er elektrische energie van.

Technisch jargon hiervoor is: Een zonne-park. Net als in een traditioneel park met oude generatie zonne-panelen, is er ook gras en modder. Maar de kans dat hier ooit nog iets anders groeit dan modder en gras is gereduceerd tot nagenoeg 0.0.

Wilt u ook een zonne-park? U kunt er gewoon subsidie voor krijgen. Dit willen we met z'n allen!

We gaan verder.

Electrische energie kun je dan op zich weer vrij weinig mee. Ja, de mevrouw van het plaatje kan er mee Fohnen... maar dat is met deze trend natuurlijk op korte termijn niet meer nodig.

Ik hoor u roepen: Je kunt er dingen warm mee maken, bijv. een eitje mee koken of een blik knakworsten opwarmen. Inderdaad. Dat kan.

Maar dat kon met biomassa ook al, dus daar winnen in het groter geheel nauwelijks iets mee.

Een Warmtepomp

Een mooi Nederlands woord wat gewoon eens is wat het betekend, en staat voor wat het doet. (Niet zoals theedoek, wat niks met thee te maken heeft.)
Een warmtepomp pompt warmte van A... naar B. Als A binnen is, en B buiten wordt het binnen minder warm... en buiten meer warm. En vice versa.

Een goed voorbeeld is deze:(Het ding waar de mevrouw naar wijst.) Ook wel beter bekend als koelkast. Een kast ... die koelt. Maar de achterkant wordt warm. Heel warm. Even warm als het eten koud wordt + de stroom die er in ging.

Maar stiekem is het eigenlijk een warmte pomp. Grappig he?

Warmte is een vorm van energie. Thermische energie. Maar je hebt bijv. ook chemische energie. En die verplaats je .. dan ... met .... een chemische energie pomp?

Maybe? Maar wat als er thermische energie in gaat, en warmte mee verplaatst wordt? Dat gaat de Nederlandse woord-samensteller niet leuk vinden.

Laten we het hierbij allemaal een warmte pomp noemen: Een ding waar je energie in doet, in wat voor een vorm dan ook. En die dan gebruikt wordt om een andere vorm van energie te verplaatsen. In dit geval gaat er elektrische energie in, en wordt er thermische energie verplaatst.

Maar in dit geval:


Gaat er een zekere hoeveelheid ruwe olie in, en die wordt gebruikt om een nog veel grotere hoeveelheid ruwe olie te verplaatsen van A naar B. Zodat de olie op een praktische plek (lees: niet onder de grond) uit komt.

Dit is ook een warmte pomp:Deze is dan op aardolie, maar je hebt ze ook op elektrische energie. En die maakt van biomassa handige hanteerbare stukken zodat de boom die eerst in de tuin stond, in de open haard verbrand kan worden en niet buiten hoeft weg te rotten.

Bij een warmte pomp spreekt met over het Coëfficiënt of Performance: Dat is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmte pomp in moet versus de hoeveelheid energie die er (nuttig) verplaats wordt.

Als je bijv. met de kettingzaag 1kWh aan stroom nodig hebt, om een boom van 100kg kapot te zagen heb je een COP van 400, aannemend dat 1kg hout 4kWh aan thermische energie gaat bevatten.
Als je de stukjes met de hand naar binnen moet sjouwen, wordt het plaatje uiteraard wat complexer.

Kijk het is nu zomer, en Infant heeft het warm. En daar ben ik niet op gebouwd. Ik gedij het best bij een 50% relatieve luchtvochtigheid en 15 graden Celcius omgevingstemperatuur.

Ik had dit probleem kennelijk 2 jaar geleden ook al. TLDR: Dat probeerde ik toen der tijd op te lossen met een Warmtepomp met een COP van 2 uit een bouwmarkt. Maar daar werd je ook nog eens belazerd, dus het eindigde dat ik onder een natte handdoek moest slapen en de unit terug moest sturen.

Maar goed, dat was vorig decennium.

Nu kun je met een 20% efficiënt zonnepaneel, een echte warmte pomp zoals normale mensen bedoelen met een COP van 5 warmte verplaatsen. Dat is 100%.

100% koudt-dt-te. Waar je maar wil. Mijn hoofd bijvoorbeeld.

Als je het tot hier gehaald hebt...

Dan denk je misschien:

"Leuk.
Ik weet wat er gaat komen.
Infant gaat zonnepanelen kopen en een warmte pomp installeren."


Of wellicht:

"Infant, ik heb een idee. Koop zonne-panelen. Ga Off-grid. Piepertjes en quinoa zaadjes in de tuin, regenwater opvangen. Buiten poepen. Tiny huisje. Berg hippies met een kamp vuur. Vega eten. En dan een bak water ofzo wat dan 15 graden blijft met aardwarmte in de winter, en klaar is kees.
Oh, en iets met compost."


Nee.

Kom op zeg. Ik zit ook in deze YouTube bubbel verstrengeld, en wil er maar half iets mee te maken hebben.

Nee.

De aarde wordt te warm. Ik zweet me de tering.

We gaan hierbij voor eens en voor altijd het warmte probleem goed oplossen en een dusdanig godsgruwelijk complex systeem samen stellen, dat ik er ook niks meer van begrijp behalve dat het werkt.

Iedereen gaat mee doen, of je nou wilt of niet.

Goed. Het "systeem" moet aan de volgende criteria voldoen:

1: Infant moet het immens comfortabel hebben. Op elk mogelijke manier.
2: Het moet zonne-energie converteren op een eenvoudige, efficiënte manier naar de benodigde/gewenste andere energie vormen.

Ik ga niet zelf piepers zitten verbouwen. Dat kan een boer met een tractor oneindig veel sneller en efficiënter dan ik.
Tiny-houses hebben een groot probleem: Ze zijn tiny. En Infant is niet tiny.

Nee.

Ik zat eerst te denken: Wat nou als ik een rij bomen plant zover het oog kan zien, die in de winter opgerookt gaan worden om dan warmte te maken.

Dit is simpel. Nagenoeg feilloos en goedkoop.

Ohja, dat is het ook hè?

3: Het moet fokking goedkoop zijn...

... oh shit.

Hier houd het idyllische plaatje op, en breekt de algehele waanzin en complete gekte uit.

Waarom moet het goedkoop? Zo goedkoop, dat je er geld aan over houd?

Dit is een probleem.

Geld is een probleem. Moment dat je geld in het plaatje gooit, gaat alles helemaal 180 over de kop en kom je op idiote oplossingen:

Kijk, het begint al een beetje in het nieuws naar voren te druppelen:Dit is een typische woonwijk in Nederland. Lekker veel verkeersbordjes. Jaren 90 rijtjes woningen, meerdere (traditionele) gemeente zonnepanelen (4% efficiëntie), een wip-kip, een glijbaan, een prullenbak met graffiti er op. Top. 100% gemiddeld.

Behalve die gapende geul in het midden. Die hoort daar eigenlijk niet. Voor het mooi had er een rood/wit geblokt lintje langs gemogen.

Heej! Een bouwkeet. Die hoort daar ook niet. En een C01 verkeersbord. Ook raar.

Wie woont hier?

In deze wijk woont Bitcoin Meneer.

Dit genie heeft ook zitten googelen, excellen en biervilt-rekenen en kwam stom verbijsterd tot de volgende conclusie: "Wat nou als ik de Netbeheerder bel, en vraag beveel of hij gewoon even 3x80A naar binnen trekt?"

Wat volgt is dit filmpje. Dit is dus naar mijns inzien, gewoon 100% pure satire. Ik dacht oprecht dat ik nog op nieuwspaal.nl zat, maar ik was al weer verdwaald.

De tekst uit het artikel hoeft u niet te lezen, want die snappen toch niet waar ze het over hebben.

Ik bedoel, pfff. alsof deze meneer Antminers op Marktplaats heeft gehaald om direct block hashes te gaan zitten raden. Nee natuurlijk niet. Hier draaien naar alle waarschijnlijkheid een paar 3080's die Altcoins aan het delven zijn, per kwartier anders. Met oude firmware uiteraard. Zonder hash-rate limit. Maar goed. Dit is pure speculatie. We zullen het nooit zeker weten.

Wat we wel weten, is dat hij het er in... waarschijnlijk een maandje of 6 toch wel uit heeft. Ongeacht wat de koers doet, ongeacht wat de energie prijs doet.
Ongeacht wat de inflatie doet. Want zo rolt deze meneer.

Deze meneer vind het allemaal wel prima zo.

Iedereen op Tweakers snapt ook wel dat dit de uiteindelijke reden is dat er niet meer fatsoenlijk ge-gamed kan worden, maar leg het maar uit aan...Of 20 SMSjes meneer:


Dat kan niet. Dat kun je niet uit leggen. Daar zijn ze ook helemaal niet mee bezig.

De bitcoin meneer, heeft denk ik... een contract afgesloten voor thuis. Want hij "woont" in zijn "woning". En daar kun je dus ongegeneerd 55kW naar binnen pompen. 24/7. All day, every day. Hij zet gewoon alle ramen open, gaat op vakantie. En vanuit het niet nader genoemde vakantie adres, teamviewerdt hij gewoon nog old-skool over een DSL lijntje naar huis om de thermo-nucleaire ramp te managen...

Ten minste.. zo zou ik het doen.

Laten we zeggen dat deze meneer op het moment, naar alle waarschijnlijkheid, een mooi contract heeft voor alleen stroom.

Want gas gaat hij gewoon echt niet nodig hebben.

Die is afgedopt.

Komen ze gratis doen.

En dat hij het gruwelijk hoge bedrag van 0.29 cent all-in betaald per kWh.

55kW * 24 uur = 1320 kWh. Doen we keer 365.25 voor maximale nauwkeurigheid, komen we op grofweg een half GWh uit op jaarbasis. 482 duizend kilowattuur.

Een windmolen levert op jaarbasis ongeveer 6GWh op, dus één windmolen kan gemakkelijk 12 van dit soort huishoudens van stroom voorzien. Gemiddeld dan.

Zijn rekening wordt door zijn energie leverancier uiteraard op een maandelijks voorschot van de vorige bewoner berekend. Dus die betaald 200 Euro per maand, en mag aan het eind van het jaar nog even 1.4 ton overmaken nadat de data analist bij de desbetreffende energie leverancier eerst ontslagen is. "Nee, het is echt zo! Het is geen bug! Z'n maandbedrag moet echt omhoog!"

Goed, wanneer was dit? Begin dit jaar. Deze meneer is nu met vervroegd pensioen. Zo jammer dat er dan geen vervolg artikeltjes over zijn he? Hoe zou het er mee zijn? Kun je nog zien waar de geul was?

Verderop in de wereld was dit al jaren de normaalste gang van zaken. En toen, ineens... een paar maandjes terug....

Toen waren de Chinezen er toch wel echt klaar mee. Algeheel verbod. Geen bitcoins meer. Klaar met die onzin.

En nu zijn alle Chinezen met een bitcoin mijn verhuisd. Naar America, Europa. Maakt niet uit:

Hier, een lange video reportage. Hilarisch. Na 10:40 kan je stoppen, en heb je het idee wel. Ik heb op de grond liggen rollen van het lachen: https://www.youtube.com/watch?v=BvH_uHUTbB0

Die gaan niet midden in een woonwijk zitten. Nee. Die zetten de miners gewoon in een kolen Centrale neer. De stroom hoeft dan ook niet naar buiten. Maar kan gewoon meteen 100% omgezet worden in warmte. En die warmte, die gooi je weg. Want het is dus danig complex om daar bijv. huizen mee te verwarmen, dat het veel goedkoper is om de atmosfeer er mee op te warmen.

Dus...

Aan de andere kant van het spectrum hebben we deze lieve mevrouw.

Deze mevrouw moet ineens 250 Euro gaan betalen. Eerst 110, nu 250. En dat kan niet. Deze mevrouw heeft niet het voortschrijdend inzicht om 600 grafische kaarten op zolder aan te zwengelen en slapend rijk te worden.

Dus heeft ze het koud. (Het was toen nog winter.)

En dan lees je dit in het nieuws op de rijksoverheid.nl.

Bitcoin meneer uit de woonwijk, valt in de belasting schijf van 50.000 tm 1 miljoen kWh.
En hoe het werkt in Nederland, is dat hoe meer stroom je verbrand, hoe minder belasting je daar over betaald met een asymptoot van een paar micro cent. Kijk bij het kopje belasting op electriciteit.

De mevrouw met de sjaal om, is zo zuinig geworden dat ze nagenoeg niks verbruikt, dus die krijgt 100 Euro korting één malig.

Bitcoin meneer, die onbedoeld eerst een jaar krediet bij Essent voor 1.4 ton heeft gehad, krijgt van de overheid 6 cent x 10.000kWh is toch weer mooi 600 Euro. Kan die mooi een drankje van kopen.
Zie ook dat groot verbruikers van 2021 naar 2022 uberhaupt 10% minder belasting zijn gaan betalen. Want hé... je moet dat begrotings- tekort ergens vandaan halen. Dus hij betaald al 14.000 Euro minder belasting.

Nu denk je natuurlijk...

"Jaja."

"Maar Infant..."

"Ik wist niet dat dit een ding was. Ik wil gewoon naar m'n werk elke dag in de file. Wat heb ik aan deze informatie. Mijn belevings- wereld is de stijgende diesel/benzine prijzen, en daarvoor in Duitsland in de rij staan."


Kijk, de benzine prijzen zijn maar 30% gestegen. De laatste keer dat ik E10 moest kopen, was voor 1.83. Vandaag was het 2.42, en dan is de belasting al omlaag hè.

Want de belasting moet omlaag. Want we zijn allemaal zielig.

Minder belasting! Hoe meer je oprookt, hoe minder belasting!

Maar, de stroom prijs is van 7 cent kaal tarief, naar 61 cent kaal tarief gegaan. En daar rijd ik rondjes op. Dat is wat.. 800% stijging.

Ik kan nu een contract afsluiten om voor 29 cent stroom te kopen. Maar ik kan ook een contract af sluiten om voor 45 cent stroom te kopen. Of voor 79 cent. Kun je dat op een energie vergelijke opzoeken? Nee. Die zijn tijdelijk allemaal even stuk. Ze wekken de schijn te werken, maar trust me... ze zijn stuk.

Maar.. zo'n gebouw waar mensen benzine halen, en broodjes... die prijzen lopen misschien 15 cent uit een? 5-10% zeg maar?

Mag ik gewoon een pomp beginnen, en dan voor 3x de concurrent benzine verkopen. Laten we zeggen, 7.50 per liter?
Waarom zie je die niet?

Waarom?

Concurrentie?

Ja maar....

Als alle tank stations gewoon steeds meer geld vragen, wordt het toch gewoon duurder?

Dat is toch hoe het werkt? Dat kan toch gewoon.

Benzine hoort veel duurder te zijn. Net als sigaretten. 40 Euro per liter.
Kappen met die onzin.

... Anyway, dat dus even ter zijde.

Olie is niet zo boeiend vind ik...

Wat er nu gaat gebeuren is het volgende:

Infant gaat zonnepanelen op zijn dak leggen. Die stroom ga ik voor een dusdanig krankzinnig hoog tarief terug leveren dat je er spontaan jeuk van krijgt: 50 cent per kW.

Aan de andere kant van het koperen kabeltje zit bitcoin-mine meneer. Die vlamt het hele zaakje een woonwijk in.

Die koopt mijn Energie voor 29 cent. Maakt er een of andere auto-sell crypto van waar ergens iemand mee ge-rugpulled word. Waarschijnlijk jouw oom of tante, of de moeder van een vriendin van een kennis die ook wil "beleggen".

Die mensen hebben even pech.

Maar waar is die 20 cent verschil gebleven? En is er ook nog belasting ergens in het spel, of doen we daar eigenlijk niet meer aan?

Die is foetsie. Weg. Helaas, pindakaas.

En nu heb je inflatie.

Was het niet gewoon simpeler, om gewoon alleen die boom om te hakken en in de fik te steken?

Goed. Deze rant hebben we gehad. Dat was mijn visie op het geheel.

Zie ook hoe ik nog niet het woord oorlog of covid genoemd heb omdat dat er natuurlijk helemaal geen reet mee te maken heeft.

Volgende week ga ik een ondergrondse accu maken met alleen maar chemisch afval uit versleten auto karkassen.

Ah shit, ik heb het nog steeds warm. Goed, ik kruip de koelkast in.

De Totale Hoax die heet Energielabels

Door Infant op dinsdag 5 januari 2021 17:14 - Reacties (9)
Categorie: Energie, Views: 3.452

Okee, waar zullen we eens beginnen? Dit is een energie label:Dat ziet er heel mooi en kleurrijk uit. Maar wat betekenen die lettertjes? Groen is duidelijk beter, maar is B ook goed? En... wie heeft dit verzonnen?

Laten we met de laatste vraag beginnen. Die heeft als antwoord: "Wij zelf!"
Wij zijn onderdeel van de EU, en de EU heeft verzonnen dat alles altijd overal een energielabel nodig heeft.

https://europa.eu/youreur...s/index_nl.htm#shortcut-1

Als je op bovenstaande Europa.eu link klikt, staat daar geschreven dat G het slechtst is, en A+++ het best.

Maar sinds dit jaar is voor een selecte product categorie G tot en met A het label bereik, en voor de rest is het onduidelijk hoeveel plusjes je maximaal aan je A mag toe voegen.

Superrrr duidelijk.

Verder staat er geschreven dat als je online een product verkoopt, er duidelijk bij moet staat wat voor een energie label dat product heeft.

Laten we als voorbeeld naar mijn favoriete Chinese-meuk-importeer-winkel gaan, de Action, en zo maar naar 3 Lampen kijken die ik ook toevallig heb:


Het eerste wat opvalt is dat de Action het leven in het algemeen heeft opgegeven. De winkels zijn dicht, de webwinkel is dicht. Alles is dicht. U wordt vriendelijk verzocht uw import meuk ergens anders te kopen.

Ten tweede:

Een simpele LED lamp met 1kWh/Jaar/100 Lumen is energielabel A.
Een LED lamp met Wifi erin, die dus 365 dagen van het jaar verbinding met een Chinese command&control-centre vereist, en de meest ranzige kleur groen produceert die je ooit gezien hebt in een ledlamp is A++.

En een halogeenlamp is D, want die wordt loeiend heet. En heet is niet goed.

Okee, prima.

Wil je nog slechtere kwaliteit? Dat kan. Je moet dan zijn bij de Gamma, voor hun huismerk:Ook A+, maar helaas gaat deze lamp 20 dagen mee, en daarna mag je hem op de vuilnisbelt gooien en een nieuwe kopen.

Ik heb bananen groentes die langer goed blijven op mijn fruitschaal... maar het is wel A+, en dat is goed.

Duidelijk mag zijn dat led=goed en halogeen=slecht.

Daarom heeft Infant, als brave EU inwoner, zijn hele huis mutjevol gestampt met een plethora aan LED lampen. Allemaal verschillende merken, om de kans op uitval zoveel mogelijk te spreiden. Allemaal uit China, want China is een ontwikkelings- land, en heeft onze steun hard nodig.

Helaas is het nu winter... en rammetje koud. Al die led lampen bij elkaar worden niet warm genoeg.

Het liefst draai ik alles weer uit het plafond, en smurf ik overal gloeilampen in. Niet alleen ziet dat er mooier uit, het is ook... lekker warm.

Top, ik zeg doen. Waar kunnen we die kopen?

Ohjee, ik heb een verontrustend artikeltje gevonden.
Na de gloeilampen verdwijnen vanaf september 2018 ook de meeste halogeenlampen uit de Europese handel. En dit is niet voor niets. Voor het milieu kun je je onzuinige gloeilampen en halogeenlampen niet snel genoeg vervangen door led.

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht.
Aaaah minder!
En die halogeen lampen van de Action kun je eigenlijk ook al niet meer kopen, zelfs als de winkel open was geweest. Jammer.

Maar als er geen gloeilampen meer zijn, hoe moet ik dan mijn kuikentjes op temperatuur houden?

Volgens kippenhuis.nl:
Een warmtelamp is een goede oplossing voor het warmhouden van de kuikens in de eerste levensfase.
Fijn, ik bevind mij ook in mijn eerste levensfase voor zover ik weet.

Een gloeilamp kun je dus niet meer kopen... maar is dat zo? Het lijkt of alleen het woord "gloeilamp" niet meer te koop is... want zoek ik naar "infraroodlamp" dan verschijnt er ineens een bult gloeilampen in de zoekresultaten:

Bijv deze.Kijk! Het staat er zelfs bij dat het een gloeilamp is. Ik kan bevestigen dat naast dat dit ding gloeiend heet wordt, er een enorme bak licht vanaf komt. Als deze inderdaad de opgegeven 5000 uur mee gaat, is dat 10x zo lang als de spaarlampen van de Gamma.

Maar wat is het energielabel? Z.. G...toch want het is een gloeilamp?

Nope... het is:*intense stilte*Okee. *sluit alle tabbladen*
Terug naar het begin: europa.eu...
*scrollt naar onder*Maar even in alle serieusheid. Ik heb het met 3 kuikensverwarmers boven mijn hoofd, een zonnebril nodig om fatsoenlijk te kunnen computeren... maar het is eigenlijk nog steeds koud. Het is buiten 4 graden, en binnen 12.

Meer warmte! Meer energie labels! Laten we op zoek gaan naar elektrische verwarming waar niet 1 miljard lumen aan licht uit komt.

Het moet op stroom, om twee redenen:
1) Stroom is goedkoop.

Ik heb net een brief gehad van Essent waarin stond dat ik bijna geld toe kreeg op de stroom die ik afneem. Sinds dit jaar komt alles stroom uit een of ander windpark in Groningen, dus het maakt geen ene reed uit hoe ik iets warm maak, het is allemaal 100% windenergie. En dat is 100% hoe de overheid het bedoelt heeft. Superrrr verantwoord.

2: Er is niks anders wat vanzelf het huis binnen komt. (Ja, koud water. Maar daar heb ik nu niks aan.)

We gaan meteen weer naar de volgende B-merk tent: de hornbach.

En daar vinden we meerde soorten elektrische kachels, in grofweg de volgende categorieen:

- Ventilator kachels
- Infrarood kachels
- Convector kachels

En dan ook een aparte categorie met:
- Badkamer kachels
- Werkplaatskachels

Die categorieën zijn moeilijk, want het probleem is dat een werkplaatskachel zowel een infrarood, als convector als een ventilator kachel kan zijn.

En bij badkamer kachels snap ik ook wel dat het tegen vocht en water moet kunnen, maar daar staan dan ook weer gewoon infraroodkachels tussen met een IP rating van 24, wat betekend dat er geen vinger in moet kunnen, en 10L water per minuut. En ik kan verzekeren dat elke andere kachel uit elke categorie ook die rating heeft.

Dus het zijn allemaal badkamer kachels, en allemaal werkplaatskachels...

Anyway.

Deze wil ik, om mijn bolletje te verwarmen: Link zolang het nog bestaat.De volgende dingen vallen op als je bij de artikel details kijkt:

Functies: Geen.
Okee. Geen functies is niet veel. Als het maar warm word, vind ik het prima.

Besturingssysteem: Geen software nodig.
Ja, dat mag ook wel eens vermeld worden inderdaad. Gewoon eens een keer niet met een App aan zetten, maar gewoon lekker aan een touwtje trekken.

Infant's onderbroeken hebben ook geen software nodig.

Radiofraquentie: 50 MHz.
Ehm... bedoelen ze daar mee dat het op 50Hz wisselstroom moet? Dan zit het er maar een factor 1.000.000 naast. I've seen worse.
Of zit er daadwerkelijk een FM ontvanger in? Is FM radio nog een ding?

We weten het niet.

Okee we kunnen niet 100% op de artikel details vertrouwen... maar .... waar is het energie label? Het verplichte energielabel. Ik ben een onwetende consument. Ik wil dingen vergelijken!

Hoeven energie labels niet op kachels ofzo?
Producten waarvoor het energielabel verplicht is:
Airconditioners
Kooktoestellen (voor huishoudelijk gebruik)
Vaatwassers (voor huishoudelijk gebruik)
Verwarmingstoestellen (verwarming en warm water)
Ja... toch wel.

Het is niet alsof de Hornbach er geen zin in heeft, want bij de lampen is het meteen duidelijk dat alles een energie label heeft. En zelfs de meest waardeloze airco op de planeet uit de vorige blogpost, heeft gewoon energie label A. Wat overigens het beste is wat er bestaat.

Oh nee, dat geld niet voor Airco's. A is daar het slechtste wat er bestaat. Silly me.

Maar en... ja.. maar... er staat ook een houtkachel...En die heeft weer wel een energielabel... namelijk A+. Een houtkachel.

A+!

Okee. Tijd voor een reken voorbeeldje:

Als ik 50 halogeen lampen aan zet van gezamenlijk 5000W, is dat energie label D. En 1 houtkachel van ook 5000W is A+.
4 van deze label-loze straal units is ook bijna 5000W.

Als ik twee stuks 80L Elektrische ketels op hang, en dat water onder m'n vloer door pomp, of krampachtig de ketel knuffel, heeft dat energie label C.

Allemaal hetzelfde vermogen, wordt allemaal ongeveer even warm. (De lamp is iets minder efficiënt, want die produceert licht als ongewenst bijproduct.)
Het A+ label moeten stukken hout in, en het D label en het "weten we niet, zoek het lekker zelf uit"-label draait op 100% windenergie.

This makes ... no sense.

Ik heb nog geen webwinkel kunnen vinden die elektrische kachels verkoopt, en daar het energie label bij vermeld. Dus eeh.... dat zal wel niet hoeven dan... ofzo?

Het begint langzaam maar zeker duidelijk te worden waarom je als eiland zijnde niet bij de EU wilt horen... toch? Of niet dan?

Conclusie:

Energie labels zijn kapot. Je kunt ze het best negeren.

Iedereen die hier aan werkt, kan beter direct stoppen en veilig naar huis gaan om daar onder een gloeilamp te gaan zitten, en zo het milieu te sparen.

De Bult Vuilnis die heet Mobiele Airco's

Door Infant op dinsdag 11 augustus 2020 19:40 - Reacties (35)
Categorieën: 4e klas Wiskunde / CBS, Energie, Views: 19.636

Vandaag was het een comfortabele 38 graden Celcius in de schaduw, tijd om rondjes te rijden in de (perfect geconditioneerde) auto en op jacht te gaan naar ijsklonten, ventilatoren en mobiele airco's.Elke kleine lokale ondernemer is gesloten en op vakantie. Waar naartoe weet niemand. Waarschijnlijk een camping in Friesland, of ergens onder water. Wat wel open is zijn de giganten zoals de Hornbach, Praxis, etc. Hier werken met hoge uitzondering mensen ouder dan 18 jaar. En daar moeten we vandaag zijn.

Niet om een bak ijsklonten te halen, maar ik ging daar wederom heen om iets terug te brengen. Zoals de slogan zegt: "Er is altijd iets te doen." waarmee ze uiteraard bedoeld hebben, dat je altijd terug komt ... om dus iets terug te brengen.

Nou weet ik natuurlijk van te voren, dat als je in de Hornbach een B merk van maakt niet uit wat gaat zitten kopen, je wel aan de ondergrens van verwachtingsmanagement moet gaan zitten.

Dit is niet erg. Ik heb geen schaamte, en ik heb ervaring met de B'ste der B merken die de Hornbach heen en weer schuift, namelijk Eurom.

Geen enkel Eurom product weet bij mij de wettelijke garantie termijn van 2 jaar te halen. Ik kan hier een compleet aparte rant over schrijven. Maar de korte samenvatting is dat ik gewoon niet begrijp hoe zo'n bedrijf kan bestaan. Ik snap het gewoon niet. De meest simpele dingen gaan gewoon kapot na een paar maanden gebruik. Precies lang genoeg om het bonnetje kwijt te raken.

Een bezoekje aan de Eurom website is al kostelijk vermaak. Na 3 minuten inladen en "waiting for eurom" toont een fantastische kleurrijke site met enkel lachende gezichten.

Ik denk dat het een grote marketing speeltuin is, met een Chinese fabriek als basis. Ik zou me echt intens vermaken als ik bijvoorbeeld puur alleen de product namen zou mogen verzinnen.

Neem producten als de Safe-T-Heater 2400.
De Mon Soleil 720 WiFi.

Hm...

De Golden 2000 Shadow

Of in mijn geval, de 12001 Polar!!!!! Wat uiteraard de verwachting wekt dat je instant op noordpool eindigt nadat je deze unit aan zet.
(Ik heb daar een review achter gelaten, deze is weg gemodereerd. Vandaar de hoge waardering.)
Sandra, Britt en Wilma zijn er wel zeer tevreden mee.


Mijn oververhitte oog viel op deze Airco van het belachelijk hoge bedrag van 370 Euro voor 12000 BTU.
(Tweedehands kun je een Airco kopen voor minder, en daar zit dan een 70kW motor, 4 banden, 5 deuren en een toeter tegenaan geschroefd. Helaas betaal je daar wegen belasting voor...)

Ik heb gelukkig een referentie unit van 8000 BTU ter beschikking van een ander merk waar je nog nooit van gehoord hebt.

Fantastisch, Euro's kennen we... maar wat is een BTU?
Ah... een BTU is 1059 Joules. En zoals je allemaal weet, is 4.2 joules een calorie. En een broodje pindakaas is ongeveer 340 kcal wat dus 340000 calorie is.

Dus deze unit pompt in een 1 uur gewoon 10 broodjes pindakaas je nek in. BAM!

Okee. Even serieus. Al die kansloze Britse eenheden wordt echt niemand gelukkig van.

Een BTU is 3.4 Watt uur. Een kWh is laten we zeggen 20 cent, en 3400 BTU. Dus 12000 BTU in mijn geval zou ongeveer 3.5 kWh moeten zijn, en dat is 70 cent per uur.

Maar, het voordeel van een Airco is dat het stiekem een warmtepomp is, of een koelkast zonder deur. En die kunnen warmte verplaatsen van de ene kant naar de andere kant.

De meeste van de portable Airco's zouden dat met een COP van rond de 2.6 moeten kunnen doen.
Dat wil zeggen, dat voor elke 1000W aan vermogen er in, er 2600 aan warmte verplaatst kan worden. De kamer wordt dus voor '2600W koeler' en buiten wordt het 3600W warmer.

Een tank auto is ook een warmte pomp. Daar gaat bijv. 200 liter diesel in, om 20000 liter diesel te verplaatsen. Dat zou dan een COP van 100 hebben.

Met die factoren in acht nemend, zou een 12000 BTU unit een vermogen van 12000 / 3.4 /2.6 = 1350 Watt moeten op nemen. En dat komt vrij akelig dicht in de buurt van wat er op het label staat, namelijk 12000 BTU / 1340 Watt:Nu we klaar zijn met eenheden omrekenen, kunnen we subjectief gaan meten. Dat houd in, er voor zitten in m'n zwembroek met een ander B merk als referentie.

Na een uur er voor gezeten te hebben, is de conclusie dat 65 dBA ook een niks zeggende eenheid is. De beste omschrijving is een tering herrie.
Maar deze unit maakt maar significant meer 65dB's dan de referentie unit die ook 65 dbA pretendeert te maken.

Dat zijn duidelijk andere decibels. 10 Decibel betekent overigens 10x zo veel. Maar 20dB is 100x zo veel. Dus 65 dB is meer dan 1 miljard keer zo veel! Dat is veel! Maar meer dan wat? Dat weet niemand!

Verder, wordt het niet echt veel kouder dan de 8000 BTU unit.

Gelukkig kan ik ook niet subjectief meten, en dat is door een Watt meter tussen de stekker en het stopcontact te steken.

De 1340W Eurom neemt helaas maar 550W uit het stopcontact op. 100W daarvan gaat naar de ventilator, dus ik zou zeggen 450W voor de compressor. Wat dus op zijn best 4000 BTU zou moeten voor stellen.

En zo voelt het ook. Na een dag aan gestaan te hebben, wordt de kamer met deze unit 2 graden kouder. Met de 8000 BTU unit 4 graden.

Als je niks ter referentie hebt, zou je gewoon denken. Eh. Kut ding. Het is vast veel te warm.
Maar, ik verdenk dat er leugens op de doos staan.

En zo gaat het met hetzelfde tempo terug de winkel in, als dat ik het eruit heb gehaald.

En dan vraag ik aan de vriendelijke mevrouw achter de retour balie: "Hoeveel heeft u er al terug gehad?"

Oh, dit is ongeveer de 30ste vandaag. We hebben er nog 20 achter staan.

Ook, om uit te sluiten dat ik gewoon een brakke unit had, mocht ik een nieuwe uit een doos plukken, en dezelfde energie meter er tussen hangen. Helaas deed die het nog slechter dan thuis.
Ik ga ze niet allemaal proberen, en geef het hierbij op.

Ik heb eenzelfde unit bij de Praxis gemeten, deze had voor 250 Euro extra dezelfde performance, maar kwam ook met WiFi.

250 Euro voor WiFi.

De arme Hornbach medewerker omschreef deze periode als "de Airco crisis", die jaarlijks terug keert. Elk jaar, gaan de Airco's op een pompwagentje van de achterkant van de winkel, naar de voorkant. Want voorin moeten ze verkocht worden, niet achterin.

Vervolgens komen ze allemaal terug, aan de voorkant van de winkel. Dat moet dan achterin weer het magazijn in, getest worden. Gezien dat ze allemaal wel iets lijken te doen, gaan ze met hetzelfde tempo terug de doos in. En weer in de verkoop. Totdat iemand het niet terug brengt.

En sommige zijn misschien echt kapot, en die moeten dan terug naar de fabrikant.

Dit hele proces roept zoveel vragen bij mij op.

Kijk, de 18 jarig die daar zijn vakantie baantje heeft kan het aan zijn reet oxideren of Hornbach failliet gaat, of Eurom.. of dat ik het niet naar me zin heb. He don't care shit.

Het management moet haast wel weten dat dit de stand van zaken is. Of er is geen management? Is er geen feedback?

De enige verklaring die ik heb, is dat het marketing technisch rond te breien is. Misschien zit er wel 400% marge op mobiele Airco's, en op alle Eurom producten. En ben ik de uitzondering die dan zo'n ding terug brengt. Of, die ene week verlies en ellende is te compenseren met puur alleen de verkoop van raket ijsjes, waar dan nog meer marge op zit. Who knows?
Als je 250 Euro kan vragen voor puur en alleen WiFi toevoegen, dan zit daar flink wat marge op kan ik wel verzekeren.

Als je dit niet snel terug brengt, zijn simpelweg alle producten gedoemd om op een zolder te eindigen, voor een Oma'tje met corona masker en oor bescherming, of op de eeuwig groeiende afval berg.

En hoeveel van die dingen komen er nou terug bij de fabrikant? Is dan 10%, 50%, 100%? Ik ben zeer benieuwd.

En elke groothandel werkt zo, de Hornbach, Gamma, Praxis schuiven allemaal dezelfde berg troep heen en weer. Tot treurens toe.

Kijk en weet je, ik wil gewoon een ding wat oneindig veel stroom slurpt en sneeuw m'n kamer in spuit. Het kan me allemaal niet boeien. Als het maar afkoelt. Dat is het enige wat er toe doet.
Het hoeft geen WiFi te hebben, gewoon aan en gaan.
Maar het bestaat gewoon niet. Niet in de vorm van portable Airco's.

Ik heb tien liter aan vieze Euro 98 moeten verbranden, en 12kWh aan grijze Nuon stroom om deze Airco heen en weer te pendelen.

Gelukkig slaap ik prima wetende wat voor een oneindige bult vuilnis ik toekomstige generaties achterlaat.

Ik zou nog lekkerder slapen als het weer 15 graden is. Nu, ga ik onder een natte handdoek kruipen. Welterusten.